Administrarea

Octombrie 28

Atunci, Împăratul va zice celor de la dreapta Lui: „Veniţi, binecuvântaţii Tatălui Meu, de moşteniţi Împărăţia, care v-a fost pregătită de la întemeierea lumii.” (Matei 25:34)

De ce aceia care au slujbe în administrarea anumitor lucrări, caută să le rezolve cu un interes mai mare decât și-ar rezolva propriile probleme? Cel mai potrivit răspuns e acesta: pentru că vor să-și vadă șefii mulțumiți de munca pe care o depun.

            Pornind de la acest gând, e nevoie să ne amintim că noi nu suntem stăpâni pe lucrurile noastre. Ele ne-au fost încredințate doar, temporar, de Domnul și suntem încadrați pe acest pământ ca simplii „îngrijitori” ale acestora. Slujba noastră este în folosul Cerului, grija primordială este să avem mare grijă și băgare de seamă la felul în care le gestionăm și îngrijim; iar Cel ce nu trebuie dezamăgit de neglijența noastră este singurul nostru Stăpân: Atotputernicul Dumnezeu.

            Cel care trudește pentru lucrurile materiale, crezând că îi aparțin lui în totalitate, se înșală amarnic și muncește în zadar. Fii atent să nu cazi pradă acestui gând viclean. Atunci când realizezi că ești angajatul Domnului, munca ta e mai plăcută, mai calmă, o simți  plină de pace. În schimb, dacă te amăgești crezând că „tragi” pentru tine, vei observa mai devreme sau mai târziu că această trudă a ta e tot mai obositoare și pune asupra ta o presiune tot mai mare.

            Deprinde-te cu obiceiul de a împărți cu ceilalți din ceea ce ai tu și din ceea ce ai putea oferi. O inimă mereu darnică te ține departe de riscul formării unui caracter egoist. Fă-te util celor care sunt în nevoi și în lipsuri materiale. Du-te la cei înfometați, ajută-i pe cei ce zac pe un bat de boală. Nu-ți fie rușine de faptul că te pui într-o umbră de slujitor. Nu e nimic rușinos în a fi umărul de care are cineva atâta nevoie pentru a se sprijini. Dimpotrivă! Ce altceva poate fi mai onorabil, decât să te știi lucrând pentru un Rege?

Francis de Sales: O viață devotată

Răspuns personal

Învață-mă bine, Doamne, lecția slujirii. Îmi doresc să mă pun în slujba Ta, oricare ar fi aceasta.

Textul a fost tradus și adaptat în limba română, cu scopul de a depăși barierele lingvistice, facilitând înțelegerea mesajului transmis de autor.