Alternative

Octombrie 26

Iau azi cerul şi pământul martori împotriva voastră că ţi-am pus înainte viaţa şi moartea, binecuvântarea şi blestemul. Alege viaţa, ca să trăieşti, tu şi sămânţa ta.

(Deuteronom 30 :19)

Ai de făcut o alegere. Poți alege să fii de partea binelui sau de partea răului. La fel de reale și de posibile sunt ambele pentru tine. Poți să-ți întorci fața de la Dumnezeu, și să pornești pe un drum al faptelor murdare și al plăcerilor deșarte. Tot la fel de bine ai putea să-ți predai viața in mâna Domnului, să înveți să-ți controlezi sentimentele și purtarea și să devii astfel o parte valoroasă a comunității creștine. Depinde doar de tine. Aflat la intersecția din drumul vieții tale…Ce cale alegi?

            Gândește-te la următoarea ilustrație:

„O familie înstărită, care locuiește într-o casă cu multe bunuri materiale, au diverși oameni angajați meniți să-i servească pe stăpânii vilei. Cu toate că acești tineri și aceste tinere sunt înconjurați de lucruri scumpe, ei se abțin de la a fura de la angajatorii lor, iar pentru asta au nevoie de un control al firii lor (un control pe care nu au voie să-l slăbească). Ei rezistă așadar impulsurilor negative și a gândurilor rele care îi îndeamnă să devină niște jefuitori, mai cu seamă din pricina consecințelor care ar apărea în urma săvârșirii unui astfel de fapt.”

            Spre deosebire de oameni, animalele nu au posibilitatea de a alege. Ele sunt menite unei singure destinații. Comportamentele lor nu cunosc maleabilitatea: șerpii mușcă, lupii sunt vânători din fire. Mieii și porumbeii, pe de altă parte, sunt lipsiți de vicleșug. Ca ființe superioare, suntem diferiți. Nu putem spune că vreunul din noi e mereu asemeni unui miel (lipsit de apărare și inocent) și nici că altul se aseamănă unui lup (căutând întotdeauna următoarea victimă în vizorul său). Dacă privim adânc în noi înșine, realizăm că suntem deopotrivă: prădător și pradă.

            Vei auzi multe, de multe feluri: despre unul că și-a înșelat soția, despre altul ce soț devotat este. Unii își vor clădi o reputație de hoți, alții – atinși de dragostea și mila Domnului – se vor face remarcați prin generozitatea lor. Natura umană va fi întotdeauna trasă în două direcții diametral opuse. Conștiința noastră ne va dicta ce parte vom îmbrățișa.

Pseudo-Macarius: Predici

Răspuns personal:

E atât de ușor să găsești vinovați pentru faptele tale; Să pui comportamentul tău pe seama unor experiențe traumatizante din copilărie, sau pe seama tentațiilor de moment care au pus stăpânire pe tine. Nimic mai neadevărat. Se întâmplă să o iau pe căi greșite, dar acest lucru se datorează nevegherii mele și voinței mele. „Eu am vrut să merg într-acolo…”, „eu am vrut să fac asta…”. Doamne, dă-mi puterea de a rămâne treaz în toate faptele mele. Protejează-mi inocența chiar și atunci când sunt pe cale de a o pierde.

Textul a fost tradus și adaptat în limba română, cu scopul de a depăși barierele lingvistice, facilitând înțelegerea mesajului transmis de autor.