O Atingere Delicată

Octombrie 25

„Ferice de cei blânzi, căci ei  vor moşteni pământul!” (Matei 5:5)

Pentru a înțelege mai bine meditația de azi, e nevoie să ne aplecăm asupra primei părți a versetului 10 din Psalmul 46: „Opriți-vă și să știți că Eu sunt Dumnezeu (…)”. Pe acel „opriți-vă” vreau să zăbovesc în această zi. Pauzele luate în alergarea noastră de zi cu zi sunt necesare și benefice pentru viața noastră de credință. Meditând asupra timpului și a modului în care ți-l ocupi pentru Dumnezeu, va determina ca în noi să crească, una dintre cele mai de dorit calități ale unui creștin: blândețea. Un om blând și răbdător va învinge în fața dușmanilor săi. Astfel ne explică și Psalmul 37 (versetele 7-9):

„Taci înaintea Domnului şi nădăjduieşte  în El! Nu te mânia pe cel ce izbuteşte în umbletele lui, pe omul care îşi vede împlinirea planurilor lui rele! Lasă mânia, părăseşte iuţimea; nu te supăra, căci supărarea duce numai la rău! Fiindcă cei răi vor fi nimiciţi, iar cei ce nădăjduiesc în Domnul vor stăpâni ţara.”

            Nu te mânia dacă animalul vecinului îți pășește proprietatea. Sigur că dacă o face din greșeală, îți vine mai ușor să adopți reacția iertării. Dar dacă vecinul își trimite animalul intenționat? Și atunci iartă-l și nu te răzbuna! Răzbunarea nu face altceva decât să aducă asupra ta tot mai grele umbre de mânie și de răutate.

            În acele momente în care cineva îți vorbește urât fără motiv sau ți se face o nedreptate… Fii răbdător! Nu răspunde în același fel. Dumnezeu are grijă de cei blânzi și îi ajută, spre deosebire de oamenii fără răbdare, pe care îi lasă în voia minții lor fără nicio susținere sau intervenție din partea Lui.

            Amintește-ți, totuși, că există o mare deosebire între a fi milostiv, răbdător și  a fi realmente un „papă-lapte”. Dacă slujba ta te situează într-o poziție de top a responsabilității, atunci, onorabil, lucrurile trebuie să rămână între niște limite. Folosește-ți istețimea ascuțită și acuitatea, în cazul în care blândețea este luată în derâdere sau nici măcar nu te faci auzit prin ea.

William Tyndale – „Ilustrații ale Predicii de pe Munte”

Răspuns personal

De multe ori mă aflu doborât de oameni, fie că ei îmi doresc intenționat asta, sau o fac întâmplător. Doamne, dă-mi acea atingere delicată în caracter, în vorbire, în atitudine. Învață-mă adevărata însemnătate a cuvântului „blândețe”!

Textul a fost tradus și adaptat în limba română, cu scopul de a depăși barierele lingvistice, facilitând înțelegerea mesajului transmis de autor.