Împrumutul

Octombrie 23

„Voi, însă, iubiţi pe vrăjmaşii voştri, faceţi bine şi daţi cu împrumut, fără să nădăjduiţi ceva în schimb. Şi răsplata voastră va fi mare şi veţi  fi  fiii Celui Preaînalt; căci El este bun şi cu cei nemulţumitori, şi cu cei răi.” (Luca 6: 35)

Când întâlnești persoane care sunt îngropați în datorii și-n nevoi, deschide-ți inima față de ei. Fii milostiv! Oferă-le sprijinul și ajutorul tău cu toată bunătatea ta.  Îți vor promite restituirea banilor sau a ajutorul pe care l-au primit în dar de la tine. Dar nu face un principiu din asta. Nu spune: „vă dau acum știind că mă pot baza pe cuvântul vostru”. Mai bine spune astfel: „Dacă ține de mine să vă ajut în vreun fel, o voi face acum. Când veți putea și dacă vreodată veți putea întoarce ceea ce ați primit, e bine. Dacă nu veți avea această posibilitate, nu vă îngrijorați. Considerați împrumutul acesta, un cadou din partea mea. Suntem cu toții copiii Domnului și așa vrea Tatăl nostru Ceresc: să găsim sprijin unul în celălalt!”.

            Dacă ai împrumutat un om neînțelept care nu a chibzuit bine darul și care a pierdut totul, nu te grăbi să-l dai în judecată. Amintește-ți mai bine de promisiunea lui Dumnezeu care spune că va binecuvânta pe cel milostiv și răbdător. Cu toate acestea, pentru o persoană care se camuflează într-o societate coruptă, există pași de îndreptare (pași corecți) pe care aceasta va trebui să îi urmeze. Iar dacă ai căzut în capcana întinsă de un om viclean, asemeni unei vulpi șirete, iar acel om reușește să se agațe orice „portiță de scăpare” numai ca să nu îți înapoieze împrumutul primit, iar legea nu te ajută în această privință, pregătește-te să lași lucrurile nefinisate. Dă uitării acea pierdere și nu le oferi pe deasupra a toate cele, acestor persoane haine să îți răpească pacea pe care ți-o dă Hristos.

            Dărnicia și milostenia ne apropie și mai mult de Dumnezeu, pe când lăcomia este rădăcina tuturor relelor și nu cunoaște sentimentul milei. Isus ne avertizează să fim treji și cu mare luare aminte, nu cumva să cădem pradă acestui mare și întunecat păcat: lăcomia.

William Tyndale: – Ilustrații ale Predicii de pe Munte

Răspuns personal

Învață-mă, Doamne, cum să-mi deschid inima în fața celor care au nevoie de bunătatea mea.

Textul a fost tradus și adaptat în limba română, cu scopul de a depăși barierele lingvistice, facilitând înțelegerea mesajului transmis de autor.