Singurătate versus Societate

Octombrie 18

„Bucuraţi-vă totdeauna în Domnul! Iarăşi zic: Bucuraţi-vă! Blândeţea voastră să fie cunoscută de toţi oamenii. Domnul este aproape.”

(Filipeni 4:4-5)

Dacă munca ta nu presupune să te amesteci în treburile altora, rămâi preocupat de a te crește pe tine, spiritual. Iar dacă vizitatorii îți trec pragul casei, sau tu ești chemat în casele altora, să te comporți asemeni unui credincios trimis de Dumnezeu: în ambele cazuri (fie că ești vizitator, fie că ești gazdă), dă dovadă că ai o inimă bună și intenții onorabile.

            Un exemplu bun în acest sens ar fi să ne uităm la via plantată printre măslini. Roada viei va absorbi într-o oarecare măsură aroma măslinelor, schimbându-și textura și gustul inițial. Tot așa se întâmplă cu aceia care ne înconjoară. Vor soarbe și ei bunătatea care se reflectă din noi, fără să fie conștienți de acest transfer de influență pozitivă. Fii modest, sincer.

            Viața socială, adesea este dezagreabilă. Unii își numără fiecare pas, alții îți măsoară mișcările și vorba. Unii sunt de-a dreptul afectați de afecțiunea celorlalți. Este greu, într-adevăr… Dar nu e nevoie să străbați îngândurat un deșert întreg pentru a-ți reveni dintr-o stare în care societatea – fără să vrei – te-a indus. Să petreci puțin timp de rugăciune, în cămăruța ta (în grădină sau în alt loc liniștit), este suficient. Poți să citești un text care să te ridice din starea în care ta afli, sau pur și simplu ai putea medita la ceva sfânt (la anumite versete de încurajare, de pildă). În Marcu 6 cu versetul 31, Cuvântul Domnului ne îndeamnă astfel: Isus le-a zis: „Veniţi singuri la o parte, într-un loc pustiu, şi odihniţi-vă puţin.” Căci eraumulţi care veneau şi se duceau şi ei n-aveau vreme nici să mănânce.

Francis de Sales: O viață devotată

Răspuns personal

Fie că sunt în mijlocul societății, fie că sunt singur, Doamne, te rog să nu mă părăsești!

Textul a fost tradus și adaptat în limba română, cu scopul de a depăși barierele lingvistice, facilitând înțelegerea mesajului transmis de autor.