Nimeni nu e perfect

Octombrie 16

„Nu judecaţi, ca să nu fiţi judecaţi. Căci cu ce judecată judecaţi, veţi fi judecaţi; şi cu ce măsură măsuraţi, vi se va măsura.” (Matei 7: 1 -2)

O persoană care suferă de o boală, nu neapărat suferă în tot trupul. În multe cazuri sunt afectate doar anumite organe, în timp ce altele funcționează în mod sănătos. Chiar și pentru cei care zac umbriți de o boală grea, există o rază de speranță.

            Aceleași principii stau la baza vieții spirituale. Unii sunt sănătoși în anumite privințe, dar suferă sau sunt bolnavi în altele. Imperfecțiunile au existat dintotdeauna!

            Din acest motiv, Isus ne învață să nu judecăm pe cei din jurul nostru, indiferent că vorbim de ceea ce sunt sau de ceea ce fac. Chiar și dacă sunt oameni răi, excluși ai societății. Nu judeca și nu clasifica o altă persoană. Marcați de defecte suntem cu toții. Este un exemplu de inimă bună, pură atunci când poți privi un păcătos cu milă și nu cu ochi plini de asprime. Apleacă-te asupra unui suflet rătăcit, nu-l prigoni cu prejudecăți.

            În purtarea unui creștin trebuie să se observe  – fără prea mare efort – o purtare diferită față de oamenii din lume. Mintea noastră trebuie să funcționeze după principii sănătoase, după învățături creștine fiindcă aparținem unei lumi divine veșnice.

Pseudo – Marcarius: Homilies

Răspuns personal

            Doamne, dă-mi priceperea necesară să cuprins înțelesul de „slăbiciune” care îi doboară pe cei din jur. Să-l pot privi cu dragoste, cu răbdare, și nu să-l copleșesc în judecăți precare clădite pe defectele sale.

Textul a fost tradus și adaptat în limba română, cu scopul de a depăși barierele lingvistice, facilitând înțelegerea mesajului transmis de autor.