Mai mult decât superficial

10 iunie

Mai mult decât superficial

„Dar bărbaţii care fuseseră împreună cu el au zis: <<Nu putem să ne suim împotriva poporului acestuia, căci este mai tare decât noi.>> Şi au înnegrit înaintea copiilor lui Israel ţara pe care o iscodiseră. Ei au zis: <<Ţara pe care am străbătut-o, ca s-o iscodim, este o ţară care mănâncă pe locuitorii ei; toţi aceia pe care i-am văzut acolo sunt oameni de statură înaltă.>>” (Numeri 13:31-32)

Cei din Nazaret i-au amăgit pe israeliți, spunându-le că Țara Promisă nu este un loc al păcii, ci unul în care locuitorii săvârșesc fapte mârșave și păcătuiesc greu. Doreau prin minciuna lor să le clatine – cel puțin – viața de credință a celor ce se numeau „poporul lui Dumnezeu”.

Dar Iosua și Caleb nu au dat crezare acestor zvonuri false. Ei credeau în cele ce au fost spuse de Dumnezeu: că Țara Promisă este una frumoasă, în care ei își vor găsi liniștea și își vor întări credința, asemeni Cuvântului lui Dumnezeu din Matei 11:28: „Veniţi la Mine, toţi cei trudiţi şi împovăraţi, şi Eu vă voi da odihnă.”

Oamenii nu pot să nu observe că atitudinea credincioșilor este foarte diferită de a lor. Credincioșii își stăpânsc furia, evită păcatul, se roagă, se comportă diferit și atunci când sunt singuri, dar și când sunt în colectivitate, au o viață frumoasă care emană bunătate, echilibru și stăpânire de sine. Dar iată ceea ce le este greu să vadă: ușurința cu care facem toate aceste lucruri vine din dragostea sădită înlăuntrul nostru. Dragostea pentru Dumnezeul nostru!

Vă puteți imagina ce ar putea căuta o albină într-o grădină cu cimbru? Am putea spune că nu are ce face acolo, fiindcă nectarul este amar. Dar greșim. Albina îi preschimbă amărăciunea în dulceață. Astfel, și cel mai amar nectar devine miere. Credința are această putere: de a îndulci momentele pline de amărăciune. Este precum zahărul din fructe: necesar pentru ca rodul să se poate numi „copt/bun sau dulce”.

Credința distruge oboseala iar devotamentul unui om credincios alungă orice umbră de plictiseală din viața acestuia. Binecuvântarea unui astfel de mod de viață atinge sufletul omului ca roua căzută într-o dimineață de vară; ca un foc ce înmoaie asprimea gerului iarna. Ba mai mult, ne umple de onoare și ne satisface zi de zi pe deplin. (Francis de Sales: O viață devotată)

Un răspuns personal

Doamne, fă ca viața de mea de credință să fie una autentică și nu mă lăsa influențat de vorbele lumii cu privire la aceasta! Amin![1]


[1] Aceasta este o lucrare a Bisericii Elim, prin care dorim să îmbogățim timpul dumneavoastră de părtășie zilnică. Textul a fost tradus și adaptat în limba română cu scopul de a depăși barierele lingvistice, facilitând înțelegerea mesajului transmis de autor.