11 iunie
Cunoașterea de sine
„Cel ce leapădă certarea îşi dispreţuieşte sufletul, dar cel ce ascultă mustrarea capătă pricepere.” (Proverbe 15:32)
Numai tu poți să te cunoști îndeaproape. Cu toate astea, e interesant cum știm noi alte lucruri mai bine (altele în afară de ale noastre). Cum ar fi să ții în mână un obiect, pe care să-l cauți apoi împrejurul tău? Ai stârni râsul celor de lângă tine. Ce este cel mai aproape de tine, altceva decât sufletul tău?
Asemeni unui doctor care trebuie să-i facă pacientului său anumite analize și cercetări pentru a vedea cauza bolii și pentru a stabili diagnosticul, tot așa, e nevoie de o analiză aprofundată – fiecare în dreptul sufletului său – pentru a realiza greșelile care ne erodează asemeni unei boli și pentru a înțelege ce tratament e nevoie să aplicăm.
Nu e vorba de critică! Cercetarea de sine reprezintă o etapă a maturizării în viața creștinului și se ridică peste linia criticării. Observația, luarea la cunostință și disciplinarea sufletului sunt pașii care trebuiesc urmați.Proverbe 12:1 spune: „Cine iubeşte certarea iubeşte ştiinţa, dar cine urăşte mustrarea este prost.” (Guigo I: Meditații)
Un răspuns personal
Dacă aș ști cu adevărat cum să privesc înlăuntrul meu, aș cunoaște de unde trebuie să înceapă schimbarea. Doamne, ajută-mă Tu, dă-mi priceperea să aplic schimbarea corectă, chiar dacă aceasta este dureroasă. Amin![1]
[1] Aceasta este o lucrare a Bisericii Elim, prin care dorim să îmbogățim timpul dumneavoastră de părtășie zilnică. Textul a fost tradus și adaptat în limba română cu scopul de a depăși barierele lingvistice, facilitând înțelegerea mesajului transmis de autor.