Cercetarea de sine

22 ianuarie

Cercetarea de sine

 „Aveţi aceleaşi simţăminte unii faţă de alţii. Nu umblaţi după lucrurile înalte, ci rămâneţi la cele smerite. Să nu vă socotiţi singuri înţelepţi.” ( Romani 12:16)

Învățătura este lipsită de valoare dacă nu aduce cu sine și respect față de Dumnezeu. Un om de rând care Îl slujește pe Domnul este mai bun decât un filozof plin de mândrie care își neglijează sufletul, în timp ce studiază astrele. Dacă te cunoști cu adevărat, realizezi că sunt puține lucruri cu care te-ai putea lăuda.

Chiar și cunoașterea poate reprezenta o distragere, determinându-i pe unii să pară înțelepți de dragul laudelor pe care le pot primi. Este posibil să cunoști foarte multe lucruri și totuși ele să nu fie valoroase pentru sufletul tău. Nu este înțelept să îți irosești timpul cu acestea.

Atunci când crezi că știi multe despre ceva, păzește-te de mândrie, amintindu-ți că sunt și mai multe lucruri care nu îți sunt cunoscute. Dacă vrei să înveți ceva care să merite osteneala, străduiește-te să cunoști ce înseamnă a fi anonim.

Cea mai profundă și mai valoroasă lecție dintre toate este să te cunoști cu adevărat și să ai o părere smerită despre tine însuți.

Privește-i pe ceilalți cu înțelepciune. Dacă vezi pe cineva săvârșind o infracțiune sau un lucru păcătos, nu te considera superior acelei persoane. Și tu te împiedici pe calea credinței. Cu toții suntem slabi. Nu te umfla de mândrie, considerându-te mai puternic decât ceilalți. (Thomas à Kempis: Urmând modelul lui Hristos)

Un răspuns personal

Doamne, sunt așa de entuziasmat atunci când reușesc ceva semnificativ! Unele realizări îmi dau atâta satisfacție personală! Totuși, dacă sunt bun într-un anumit domeniu, ajută-mă să nu mă umflu de mândrie, ci să conștientizez că există și lucruri la care nu mă pricep. De asemenea, vreau să-Ți fiu zilnic recunoscător pentru darurile pe care le-ai pus în mine. Învață-mă să fiu smerit, și să nu mă consider superior altora. Amin![1]


[1] Textul a fost tradus și adaptat în limba română, cu scopul de a depăși barierele lingvistice, facilitând înțelegerea mesajului transmis de autor.