Inventar spiritual

„… şi să cunoaşteţi dragostea lui Hristos, care întrece orice cunoştinţă, ca să ajungeţi plini de toată plinătatea lui Dumnezeu.” – (Efeseni 3:19)

Când oamenii bogați organizează o petrecere, există cheltuieli generoase. Nu se pune problema de a nu avea destui bani. Prin mâncare, muzică și divertisment, invitații sunt tratați cu cele mai bune lucruri disponibile.

Nu este tot așa cu cei săraci. Este posibil ca ei să aibă dorința de a invita câțiva prieteni la o masă, dar nu dețin mai nimic. Ei trebuie să se folosească de lucrurile care aparțin altora. Împrumută farfurii, boluri și fețe de masă. Când masa s-a terminat, totul trebuie returnat. Ei continuă să fie fără posesiuni.

La fel e și cu cei bogați în Duhul Sfânt. Ei sunt de fapt în părtășie cu Duhul. Ei pot împărtăși ceea ce au. Când vorbesc, cuvintele lor au autoritate directă. Ei pot oferi hrană spirituală în mod liber.

Pe de altă parte, sunt mulți care încearcă să-i ajute pe alții fără să găsească vreodată bogățiile lui Hristos pentru ei înșiși. Ei pot revărsa un torent de cuvinte. Ei pot face niște fapte bune. Ei pot chiar să insinueze cunoștințe și înțelegeri misterioase. Totul este fără fundament. Ei pot memora lucrurile și pot cita propoziții pe care le-au citit. Ei pot transmite ideile pe care le-au auzit de la alți vorbitori. Ei pot organiza și sistematiza perspectivele spirituale ale altora. Câțiva pot repeta aceste lucruri într-un mod distractiv și ingenios. Fără îndoială, cineva va fi mai bun pentru că i-a ascultat.

Problema este că atunci când acest tip de discurs este terminat, cuvintele revin la sursa lor. Nu au comori spirituale în interiorul lor.

 (Pseudo-Macarius: Predici)

Un răspuns personal

Este bine să am grijă de sufletul celor din jur? Doamne, ajută-mă să am grijă întâi de al meu cu adevărat. Amin[1]


[1] Aceasta este o lucrare a Bisericii Elim, prin care dorim să îmbogățim timpul dumneavoastră de părtășie zilnică. Textul a fost tradus și adaptat în limba română cu scopul de a depăși barierele lingvistice, facilitând înțelegerea mesajului transmis de autor.