Valoarea unui prieten iubitor

10 septembrie

Valoarea unui prieten iubitor

„I-ai dat stăpânire peste lucrurile mâinilor Tale, toate le-ai pus sub picioarele lui: oile şi boii laolaltă, fiarele câmpului, păsările cerului şi peştii mării, tot ce străbate cărările mărilor.” (Psalmul 8:6-8)

Unii oameni nu găsesc valoare în relațiile umane, dincolo de ceea ce poate fi profitabil sau avantajos pentru ei. Aceștia își iubesc prietenii în același fel în care un fermier își iubește vitele, adică așteptând să primească mereu ceva la schimb.

Însă prietenia adevărată nu poate fi cumpărată. Într-o relație autentică de prietenie nu există un alt lucru de primit sau de oferit în afară de dragoste. Prieteniile între cei săraci sunt mai durabile decât cele între bogați, deoarece ei nu au speranța niciunui câștig. Prietenia lor nu depinde de valoarea primită. Este ușor să fii lingușitor cu cineva bogat, însă un cadou adevărat este acela făcut celui sărac, de la care nu poți primi nimic în schimb.

S-ar putea să ai un prieten care este mai interesat de ceea ce ai decât de tine, și care așteaptă mereu să primească lucruri de la tine: contacte, bani, libertate etc. Este ușor să recunoști o astfel de persoană, deoarece ea va căuta pe altcienva de îndată ce nu îi mai poți oferi ceea ce își dorește.

Imaginează-ți că ești ultima persoană rămasă pe pământ. Toate lucrurile existente îți aparțin acum. Deții aur, argint, pietre prețioase, orașe, clădiri, sculpturi și tablouri. Te poți bucura de aceste lucruri fără un tovarăș?

Cel mai binecuvântat om este acela care are nu avuții, ci prieteni autentici. (Aelred of Rievaulx: Prietenia spirituală)

Un răspuns personal

Doamne, ajută-ne să prețuim prietenia celorlalți și să fim, la rândul nostru, prieteni iubitori. Pune în viața noastră prieteni adevărați!  Amin![1]


[1] Aceasta este o lucrare a Bisericii Elim, prin care dorim să îmbogățim timpul dumneavoastră de părtășie zilnică. Textul a fost tradus și adaptat în limba română cu scopul de a depăși barierele lingvistice, facilitând înțelegerea mesajului transmis de autor.