Cea mai de preț jertfă

3 septembrie

Cea mai de preț jertfă

„Iosif şi Maria au adus Pruncul la Ierusalim, ca să-L înfăţişeze înaintea Domnului, […] și ca să aducă jertfă: o pereche de turturele sau doi pui de porumbei, după cum este poruncit în Legea Domnului.” (Luca 2:22-24)

Doar atunci când ne jertfim pe noi înșine Domnului realizăm că toate lucrurile pe care le-am făcut până în acel moment reprezintă separare de Dumnezeu.

În momentul în care ne dedicăm viețile pe deplin Domnului, mintea noastră nu mai este concentrată la noi, ci la El. Voia Lui este cea care contează, iar aceasta ar trebui să fie suficient pentru noi. Dacă după ce ne-am dedicat lui Dumnezeu ne rămâne suficient interes personal pentru a fi nemulțumitori, înseamnă că I-am adus o jertfă incompletă.

Desigur, nu este un proces ușor. Vechile obiceiuri nu dispar imediat. Din când în când, ele încearcă să reînvie. De aceea ne găsim uneori murmurând lucruri precum: Nu meritam un asemenea tratament! Acuzațiile sunt false și nedrepte! Prietenul meu mă dezamăgește! Am pierdut totul! Nimeni nu îmi aduce alinare! Dumnezeu mă pedepsește mult prea aspru! Mă așpteptam la ajutor din partea acelor oameni buni, dar ei mă ignoră! Dumnezeu m-a părăsit!

Suflet slăbit și tremurând, unde ți-e credința de altădată? Îți dorești tu, oare, altceva decât voia sfântă a lui Dumnezeu? Îi aparții tu Lui sau ție însuți? Renunță la eul tău care încearcă să preia controlul. Rupe orice legătură cu el. În felul acesta vei putea aduce înaintea Domnului o jertfă de miros plăcut. (François de Fénelon: Meditații și devoțiuni)

Un răspuns personal

Doamne, mă dedic Ție! Dă-mi curajul de care am nevoie pentru a renunța la firea mea pe deplin. Jertfirea celor doi porumbei a reprezentat doar începutul în viața Ta, căci mai apoi Te-ai jertfit pe Tine la Calvar! Nicio altă jertfă nu este mai de preț ca propria mea ființă. Ajută-mă să nu-mi fie teamă de pierderi materiale, pământești. Singura mea dorință să fie aceea de a mă pierde pe mine în Tine! (François de Fénelon)[1]


[1] Aceasta este o lucrare a Bisericii Elim, prin care dorim să îmbogățim timpul dumneavoastră de părtășie zilnică. Textul a fost tradus și adaptat în limba română cu scopul de a depăși barierele lingvistice, facilitând înțelegerea mesajului transmis de autor.