Efectele nocive ale bârfei

2 septembrie

Efectele nocive ale bârfei

„Omul cu limba mincinoasă nu se întăreşte pe pământ […].” (Psalmul 19:9)

Bârfind despre aproapele tău, îi furi acestuia reputația. Dacă ai săvârșit un astfel de păcat, ai datoria de a rezolva situația. Deși de multe ori nu vedem lucrurile în felul acesta, prin bârfă putem ucide.

Atunci când folosești cuvintele fără înțelepciune determini trei efecte principale: îți pătezi propriul suflet, afectezi sufletul celor care sunt părtași la comentariile tale răutăcioase, și distrugi viața socială a celui care e victima bârfei tale. E un fel de crimă spirituală. Sf. Bernard spunea că satan conduce gura celui ce bârfește și urechea celui ce ascultă bârfa. Limba unui șarpe este ramificată în două părți; tot astfel este și limba celui ce bârfește: cu ea, el îi otrăvește atât pe cel bârfit, cât și pe cel ce ia parte la bârfă.

Ferește-te de aducerea unor acuzații nedrepte asupra cuiva. Nu este datoria ta să expui păcatele ascunse ale altcuiva sau să le exagerezi pe cele deja recunoscute public. Este greșit, de asemenea, să aduci o interpretare negativă unor fapte bune săvârșite de cineva, sau să încerci să degradezi, prin vorbele tale, valoarea acelor acțiuni.

Bârfa nu poate fi justificată prin dorința de a spune adevărul. Iar calomnia făcută sub formă de glumă nu diminuează deloc efectul nociv al bârfei – căci deși situația pare amuzantă pe moment, informația denigrantă rămâne în mintea celui ce a ascultat-o. (Francis de Sales: O viață devotată)

Un răspuns personal

Doamne, iartă-ne că de multe ori alegem să creștem în ochii oamenilor scăzând valoarea cuiva prin bârfă. Ajută-ne să folosim cuvinte care zidesc, nu care dezbină. Vrem ca gurile noastre să fie unelte ale Tale, și nu ale celui rău. Amin![1]


[1] Aceasta este o lucrare a Bisericii Elim, prin care dorim să îmbogățim timpul dumneavoastră de părtășie zilnică. Textul a fost tradus și adaptat în limba română cu scopul de a depăși barierele lingvistice, facilitând înțelegerea mesajului transmis de autor.