Capcana ofensării

5 august

Capcana ofensării

„O, adâncul bogăţiei, înţelepciunii şi ştiinţei lui Dumnezeu! Cât de nepătrunse sunt judecăţile Lui şi cât de neînţelese sunt căile Lui!” (Romani 11:33)

În ziua de azi, lumea jignește cu ușurință și, în același timp, este ușor de ofensat. Capcana ofensării este valabilă pentru ambii participanți: atât pentru ofensator, cât și pentru cel ce este ofensat.

Fii grabnic să zidești o persoană, nicidecum să o rănești prin cuvinte dictate de o furie de moment. Dacă însă tu ești cel jignit, nu te grăbi să-l judeci ori să-l condamni pe cel care te-a întristat. Dragostea autentică nu se lasă ofensată atât de ușor.

Păzește-ți inima de supărări pripite și mintea de concluzii nechibzuite. Dacă aproapele tău face un lucru care te deranjează, du-te și discută cu el despre acea situație. A trasa concluzii referitor la o persoană fără a vorbi mai întâi cu ea este greșit. Urmează această regulă: caută binele aproapelui tău, și nu binele tău personal. Folosește libertatea de care dispui, în așa fel încât aproapele tău să nu fie ofensat de ea.

  Totuși, oare de ce îngăduie Dumnezeu prilejuri prin care să fim răniți în lumea aceasta? Răspunsul se găsește în versetul citat mai sus: „Cât de nepătrunse sunt judecăţile Lui şi cât de neînţelese sunt căile Lui”! Dumnezeu poate folosi chiar și aceste situații spre binele nostru! (Hugh Latimer: Predici roditoare)

Un răspuns personal

Doamne, învață-mă calea dragostei! Ajută-mă să caut mai întâi binele aproapelui meu. Ajută-mă să nu îl judec pe cel ce mă rănește și să nu mă las ușor ofensat. Amin![1]


[1] Aceasta este o lucrare a Bisericii Elim, prin care dorim să îmbogățim timpul dumneavoastră de părtășie zilnică. Textul a fost tradus și adaptat în limba română cu scopul de a depăși barierele lingvistice, facilitând înțelegerea mesajului transmis de autor.