Lingușitorii

1 iulie

Lingușitorii  

„Cel ce mustră un om găsește la urmă mai multe bunăvoință, decât cel ce are o limbă lingușitoare.” (Proverbe 28:23)

Există trei categorii de lingușitori.

Cei din prima categorie laudă și încurajează comportamentul bun al altei persoane, dar o fac în mod exagerat. Persoana lăudată chiar ajunge să creadă că este mai bună decât este în realitate. Lăudarea exagerată și lipsită de temei, chiar dacă pare nevinovată, în realitate este greșită și dăunătoare.

Cei din a doua categorie de lingușitori minimalizează un comportament evident greșit sau o reputație mânjită. Adesea îi vom auzi spunând „nu ești prima persoană care face așa ceva, de fapt mulți au făcut chiar și mai rău”.

Cea de-a treia categorie de lingușitori este cea mai rea dintre toate. Cei care fac parte din ea laudă și justifică comportamentul greșit al altei persoane. Unui cavaler care a furat de la cel sărac acest tip de lingușitor îi va spune: „Nu e un lucru rău deloc. Tunde din salcie și va rodi chiar mai mult”. O astfel de lingușire îi orbește pe toți cei care o ascultă și o cred. O astfel de lingușire este ca și cum ai încerca să îndepărtezi mirosul îngrozitor al transpirației cu un parfum. Rezultatul este îngrozitor și insuportabil.

Și lingușitorii și cei care au acceptat cu încântare aceste lingușiri să se grăbească azi să mărturisească păcatul și vă îl evite de acum înainte. (Anonim: „Sfaturi”)

Un răspuns personal

Toți suntem vinovați de o formă sau alta a lingușirii. Uneori o facem pentru că vrem să fim drăguți și acceptați. Uneori o facem pentru că nu vrem să judecăm. Știm însă că Tu spui întotdeauna adevărul despre oameni și comportamentul lor și îi iertți pe cei care vin la Tine pentru iertare. Ajută-mi, Doamne, să învăț și eu de la Tine acest mod corect de raportare la oameni și la comportamentul lor. Tu niciodată nu ai lăudat sau justificat răul făcut. Acceptând, Doamne, că nu suntem perfecți, cu blândețe mereu ne corectezi, reorientezi și întărești inima. Mulțumesc și ajută-mă să fac la fel! Amin![1]


[1] Aceasta este o lucrare a Bisericii Elim, prin care dorim să îmbogățim timpul dumneavoastră de părtășie zilnică. Textul a fost tradus și adaptat în limba română cu scopul de a depăși barierele lingvistice, facilitând înțelegerea mesajului transmis de autor.