O sarcină dificilă

29 mai

O sarcină dificilă

„[…] m‑au pus să păzesc viile; însă via mea nu am păzit‑o.” (Cântarea cântărilor 1:6)[1]

Când citesc acest verset am tendința să-mi critic decizia de a accepta o poziție care presupune responsabilități. Cum pot avea grijă de sufletele altora, când nu reușesc, de multe ori, să mi-l păzesc pe al meu? Cum de n-au observat cei care m-au făcut responsabil de alții că nu sunt responsabil nici de mine?

„[…] dacă nu păzeşte Domnul o cetate, degeaba veghează cel ce o păzeşte” (Psalmul 127:1). O, via mea prețioasă! Cât de neglijent am fost! În încercarea mea de a corecta și îngriji viața altora, l-am lăsat pe vrăjmaș să fure din roadele tale! Roadele sufletului meu au fost ruinate de furie, contaminate de egoism și furate de mândrie!

Înainte de a ne avânta să îi instruim pe ceilalți, este nevoie să ne cercetăm propria viață, și să ne asigurăm că suntem un model vrednic de urmat. „Căci dacă cineva nu ştie să-şi cârmuiască bine casa lui, cum va îngriji de Biserica lui Dumnezeu?” (1 Timotei 3:5).

Dacă ești deja implicat în slujirea altor vieți, există riscul de a-ți neglija propria viață spirituală. Petrecând mult timp în consolidarea altor vii, te afli în pericolul de a nu-ți îngrădi și proteja propria vie. Ești prea ocupat cu alte sarcini și, treptat, zidurile de apărare ale viei tale se surpă. Orice trecător poate intra în via ta și poate culege roadele; nimic nu o mai protejează de necaz. Mânia și nerăbdarea și-au făcut o cărare prin acastă vie. Sarcinile importante, asemenea unor vulpi, mănâncă roadele nepăzite. Anxietatea, suspiciunea și îngrijorarea se năpustesc din toate direcțiile.

Ești atât de prins cu îndatoririle față de ceilalți, încât nici de rugăciune nu mai ai timp. Vor fi, oare, lacrimile suficiente pentru a iriga seceta sufletului tău? (Bernard de Clairvaux: Despre Cântarea cântărilor)             

Un răspuns personal

Doamne, iartă-mă că în încercarea de a-i sluji pe alții, mi-am neglijat sufletul. Ajută-mă să-mi reconstruiesc via sufletului, să o păzesc, și să fac un echilibru din a le sluji altora, și a-mi îngriji propria vie! Amin[2]


[1] Versiunea NTR.

[2] Aceasta este o lucrare a Bisericii Elim, prin care dorim să îmbogățim timpul dumneavoastră de părtășie zilnică. Textul a fost tradus și adaptat în limba română cu scopul de a depăși barierele lingvistice, facilitând înțelegerea mesajului transmis de autor.