Nu am ajuns desăvârșiți…

1 mai  

Nu am ajuns desăvârșiți…

„De ce vezi tu paiul din ochiul fratelui tău şi nu te uiţi cu băgare de seamă la bârna din ochiul tău?” (Matei 7:5)

Încearcă să manifești răbdare față de neajunsurile sau defectele pe care le regăsești în cei din jur. Ține minte că și în dreptul tău există momente în care ceilalți trebuie să fie îngăduitori. Dacă tu însuți nu poți fi desăvârșit, de ce aștepți de la alții să atingă acest standard?

În timp ce ne concentrăm pe a-i corecta pe ceilalți, trecem prea ușor cu vederea propriile greșeli. Ne face plăcere să instruim, însă respingem corectarea în ceea ce ne privește. Iubim să fim învățători, dar nu ne lăsăm învățați. Am vrea ca regulile să se aplice cu strictețe în dreptul tuturor, mai puțin al nostru. Este lesne de observat că nu îl privim pe aproapele nostru prin aceeași lentilă cu care ne uităm la noi înșine.

Dacă am fi atins deja desăvârșirea, nu ar mai exista oportunități pentru a crește în răbdare sau în dragoste. Mai mult decât atât, nu am putea experimenta harul părtășiei sfinte, care presupune unitate atât în clipe de belșug, cât și în vremuri tulburi. O unitate care îndeamnă la ajutor concret și la sprijin prin rugăciune, potrivit Cuvântului care spune „Purtaţi-vă sarcinile unii altora” (Galateni 6:2).

Căci nimeni nu este lipsit de vină sau de poveri. Nu există om care să fie autosuficient și să nu simtă nevoia părtășiei. De aceea, frații mei, trebuie să ne oferim unii altora sprijin, mângâiere, ajutor, învățătură și îndrumare. (Thomas à Kempis, Imitarea lui Hristos)

Un răspuns personal

Doamne, iartă-mi obiceiul păcătos de a fi critic față de cei din jur. E atât de ușor să critic o persoană a cărei poziție presupune anumite responsabilități. Cu atâta ușurință îi judec pe apropiații mei și pe cei cu care mă intersectez zilnic. În timp ce greșelile altora par să-mi iasă în evidență, ale mele parcă-mi sunt ascunse. Ajută-mă, Te rog, să lucrez la viața mea, întâi. Dă-mi compasiune și înțelegere față de cei din jur! Amin[1]


[1] Aceasta este o lucrare a Bisericii Elim, prin care dorim să îmbogățim timpul dumneavoastră de părtășie zilnică. Textul a fost tradus și adaptat în limba română cu scopul de a depăși barierele lingvistice, facilitând înțelegerea mesajului transmis de autor.