Să privim la noi înșine

28 aprilie

Să privim la noi înșine

„Ochiul este lumina trupului. Dacă ochiul tău este sănătos, tot trupul tău va fi plin de lumină; dar, dacă ochiul tău este rău, tot trupul tău va fi plin de întuneric. Aşa că, dacă lumina care este în tine este întuneric, cât de mare trebuie să fie întunericul acesta!” (Matei 6:22-23)

În plan spiritual, nu orice rob realizează că este prins în lanțuri. Cu cât te adâncești în păcat, vederea îți slăbește și nu Îl mai poți vedea pe Dumnezeu la fel de clar. Treptat, îți abandonezi sufletul și te îndepărtezi de Dumnezeu. Întunericul din interiorul tău îți creează o stare de disconfort. Încerci să acoperi golul sufletului prin distrageri exterioare. Numai renunțând la fire, căreia îi ești rob, îți vei recăpăta vederea.

În relație cu alții, privește mai întâi la propria ta viață și nu te grăbi să îi critici pe cei din jur. Mai degrabă, lucrează la propriul tău caracter, astfel încât trăirea ta să fie un model pentru ceilalți. Atunci când simți nevoia de a corecta un defect, începe cu al tău.

Iar dacă trebuie să corectezi pe cineva, fă-o cu duhul blând al dragostei, căci scopul este binele aproapelui, nu dărâmarea sa. Singurul motiv pentru care examinezi rana cuiva să fie acela de a o vindeca. (Guigo I: Meditații)

Un răspuns personal

Doamne, ajută-mă să îmi analizez propria trăire, înainte de a încerca să corectez pe altcineva. Iar când mi se cere sfatul sau trebuie să îl corectez pe aproapele meu, pune în mine motivația dragostei și duhul blândeții. Amin[1]


[1] Aceasta este o lucrare a Bisericii Elim, prin care dorim să îmbogățim timpul dumneavoastră de părtășie zilnică. Textul a fost tradus și adaptat în limba română cu scopul de a depăși barierele lingvistice, facilitând înțelegerea mesajului transmis de autor.