Prietenia autentică

25 aprilie

Prietenia autentică

„Nu vă mai numesc robi, pentru că robul nu ştie ce face stăpânul său, ci v-am numit prieteni, pentru că v-am făcut cunoscut tot ce am auzit de la Tatăl Meu.” (Ioan 15:15)

Adevărata prietenie reprezintă o unire a voințelor. O înțelegere și un acord. Într-o prietenie autentică, distanța fizică nu afectează apropierea sufletească, ci din contră, cea din urmă diminuează suferința celei dintâi. Prietenii care au parte de o asemenea unitate sunt mereu împreună.   

Prietenia autentică are loc în momentul în care altcineva este cel puțin la fel de valoros ca propria persoană, iar această valoare nu se bazează pe un posibil câștig egoist. O relație de prietenie solidă va rezista în pofida greutăților care apar, deoarece prietenul adevărat iubește necondiționat.

Nu este necesar ca toți prietenii să treacă printr-o schimbare, doar pentru că unul dintre ei s-a schimbat, după cum nu trebuie ca prietenia dintre toți membrii grupului să se desființeze, din cauza greșelii unuia. Totuși, un prieten de nădejde îl cheamă înapoi pe cel care i-a greșit, și îl primește cu brațele deschise.

Prietenia este bazată pe dragoste atunci când îi dorim binele celuilalt, iar acest lucru nu este alterat de o eroare. O prietenie care este dărâmată de orice val își dovedește propria superficialitate, pe când prietenia autentică nu este afectată nici de un statut social, nici de o greșeală.

Un prieten de nădejde este greu de găsit în ziua de azi. Suntem înconjurați de superficialitate și egocentrism. Puțini oameni experimentează bucuria de a avea un prieten despre care să poată spune: „această persoană este parte din mine”.  

Prietenii autentici sunt uniți în Domnul iar prietenia lor este întregită prin harul Său, astfel că ei trăiesc în recunoștință față de Dumnezeu: aceasta este o prietenie sfântă! (Richard Rolle: Focul dragostei)

Un răspuns personal

Doamne, cea mai importantă prietenie a mea ar trebui să fie cu Tine. Folosește relația mea cu Tine ca să modelezi și să influențezi relațiile cu prietenii mei. Amin[1]


[1] Aceasta este o lucrare a Bisericii Elim, prin care dorim să îmbogățim timpul dumneavoastră de părtășie zilnică. Textul a fost tradus și adaptat în limba română cu scopul de a depăși barierele lingvistice, facilitând înțelegerea mesajului transmis de autor.