Natura ispitei

23 aprilie

Natura ispitei

“Fraţii mei, să priviţi ca o mare bucurie când treceţi prin felurite încercări, ca unii care ştiţi că încercarea credinţei voastre lucrează răbdare.” (Iacov 1:2-3)

Există două lucruri principale care pot face ca ispita să se țină de tine: o minte indecisă și neîncrederea în Dumnezeu. La fel cum o barcă fără cârmă este condusă de valuri încoace și încolo, tot așa și o persoană nehotărâtă este condusă doar de ispite, fără a avea o direcție clară.

De asemenea, tentațiile pun la încercare un om precum focul testează fierul. De multe ori nici nu știm de ce suntem capabili până când o ispită apare și ne arată cine suntem de fapt.

Dar nu este recomandat să ne jucăm cu focul! Este mult mai ușor să câștigi lupta cu focul la început, când flăcările sunt controlabile. Timpul optim pentru a lupta cu vrăjmașul este atunci când acesta este încă dincolo de ușa inimii tale. Alungă-l exact în momentul când auzi prima bătaie în ușă. Precum Ovid spune: „Este mai ușor să previi decât să tratezi!”

Procesul este în felul următor: prima dată apare un gând, apoi o minte creativă lucrează la acel gând. Apoi apare plăcerea, urmată de o tendință către rău și fără să ne dăm seama suntem deja prinși în ispită. Încetul cu încetul, dușmanul ne acaparează doar pentru că îl lăsăm să facă primul pas pe ușă. Cu cât încercăm să rezistăm pe cont propriu, cu atât devenim mai slabi.

Unii oameni sunt ispitiți la începutul vieții lor spirituale iar alții spre sfârșitul acesteia. Iar alții sunt încercați pe tot parcursull vieții. Totuși sunt persoane care sunt ispitite mai puțin. Aceste lucruri sunt decise de Dumnezeu, și noi putem doar să avem încredere în înțelepciunea Sa.

De aceea nu trebuie să disperăm în momente de ispită. În schimb ne putem ruga Domnului nostru, cu sinceritate profundă și să Îi cerem ajutorul. Pavel ne asigură următoarele: „Nu v-a ajuns nicio ispită care să nu fi fost potrivită cu puterea omenească. Şi Dumnezeu, care este credincios, nu va îngădui să fiţi ispitiţi peste puterile voastre, ci, împreună cu ispita, a pregătit şi mijlocul să ieşiţi din ea, ca s-o puteţi răbda.” ( 1 Corinteni 10:13) (Thomas à Kempis: Imitarea lui Hristos)

Un răspuns personal

Nu este o realizare atât de mare să mă predau total Ție doar în momentele ușoare și când toate îmi merg bine, Doamne. Ajută-mă să am răbdare și putere în momentele de ispită mare. Amin[1]


[1] Aceasta este o lucrare a Bisericii Elim, prin care dorim să îmbogățim timpul dumneavoastră de părtășie zilnică. Textul a fost tradus și adaptat în limba română de către Alina Pamparău, cu scopul de a depăși barierele lingvistice, facilitând înțelegerea mesajului transmis de autor.