Meditația creștină

15 aprilie

Meditația creștină

„Maria păstra toate cuvintele acelea și se gândea la ele în inima ei.” (Luca 2:9)

Citește un pasaj din Evanghelie. Imaginează-ți scena, ca și cum ar avea loc de fapt în fața ta. De exemplu, imaginează-ți că ești la poalele crucii. Acest lucru îți va împiedica mintea să rătăcească, la fel cum o colivie limitează o pasăre.

După ce imaginația te-a ajutat să te pregătești, începe să meditezi. Dacă un anumit gând îți atrage interesul, rămâi cu el. Albinele nu zboară din floare în floare; ele rămân până când au adunat tot ce se poate de la fiecare. Dacă nu găsești nimic pentru tine după ce ai urmărit un anumit gând, treci la următorul. Dar nu grăbi procesul. Fii generos cu timpul tău.

Meditația te va face să simți, în mod mai natural, dragoste de Dumnezeu și de aproape, precum și compasiune, bucurie, întristare, încredere și altele asemenea. Mergi înainte și lasă-le să te schimbe. Dar nu te limita la a da răspunsuri generalizate. Schimbă-le în rezoluții specifice.

De exemplu, este posibil să meditezi la primele cuvinte pe care Domnul Isus le-a rostit pe cruce. Acest lucru te va motiva cu siguranță să-ți ierți dușmanii personali. Însă este important să fii specific și să iei hotărâri clare, spunând astfel: „Data viitoare nu voi mai lăsa vorbele lui …………… să mă supere. Voi fi înțelept și voi face tot ce pot pentru a-i răspunde în dragoste”. Asta te va ajuta îți corectezi defectele. Fără acest ultim pas însă, progresul îți va fi mult mai lent.

Încheie-ți  meditația cu mulțumiri smerite și dăruindu-Te pe deplin lui Dumnezeu. Stai înaintea Sa în rugăciune și apoi adună un „buchet” de devoțiuni. Iată ce vreau să spun prin asta: Când oamenii se plimbă printr-o grădină frumoasă, ei aleg de obicei 4 sau 5 flori pe care le iau cu ei toată ziua, mirosindu-le din când în când, pentru a-și curăța nările de alte mirosuri neplăcute. Atunci când sufletele noastre pășesc prin meditație într-o grădină spirituală, putem alege două sau trei idei care ne par cel mai utile și să ne gândim la ele, ocazional, de-a lungul întregii zile. (Francis de Sales: Viața devotată)

Un răspuns personal

Doamne, ajută-mă să împlinesc acești pași în meditație și să stau în prezența Ta zi de zi. Vreau să îmi umplu mintea cu versete biblice și cu idei sănătoase, care să mă ajute să fac față încercărilor zilnice, să îmi încurajez aproapele și să cresc spiritual. Îndreaptă-mi gândul spre Tine atunci când mintea mea rătăcește în altă parte! Amin[1]


[1] Aceasta este o lucrare a Bisericii Elim, prin care dorim să îmbogățim timpul dumneavoastră de părtășie zilnică. Textul a fost tradus și adaptat în limba română de către Alina Pamparău, cu scopul de a depăși barierele lingvistice, facilitând înțelegerea mesajului transmis de autor.