O lecție valoroasă

11 aprilie

O lecție valoroasă

„Veți cunoaște adevărul, și adevărul vă va face slobozi.” (Ioan 8:32)

Atunci când alegem să ne răzbunăm pe cineva, îi facem un lucru care nouă, personal, nu ne-ar place să ni se facă. Adesea căutăm să ne facem dreptate chiar prin a spune adevărul cu intenția de a otrăvi o altă viață. De aceea, nu acceptăm adevărul în dreptul nostru.

Curios este faptul că unele comentarii ale dușmanilor pot fi benefice, dacă le primim cu smerenie. Când cineva îl acuză pe un adulter de fapta lui, punându-i chiar eticheta cuvenită, cuvintele sale pot fi rostite în mod răutăcios, dar chiar și atunci, persoana în cauză nu aude altceva decât un adevăr care trebuie recunoscut fără ezitare. Este mai util să fie auzit adevărul cu privire la o faptă, decât motivația din spatele ei.

Adevărul aduce viață și salvare. Ca și creștini, trebuie să simțim compasiune față de oricine nu îl primește. O astfel de persoană refuză adevărul, și pierde, totodată, cele mai bune lucruri pe care le primim din mâna lui Dumnezeu.

Iată greșelile pe care le facem atunci când rostim adevărul: uneori ne dorim ca vorbele noastre să înțepe sau să provoace răni; alteori, folosim cuvintele pentru a măguli pe cineva, și devenim lingușitori, ca și cum am spune minciuni.

Trebuie să spunem adevărul nu pentru a supăra pe cineva, nici pentru a-i face pe plac cuiva, ci doar pentru a-i face un bine altei persoane. Este mai bine să ținem pentru noi, uneori, adevărul, dacă acesta ar face rău aproapelui nostru. (Guigo I: Meditații)

Un răspuns personal

Doamne, este atât de ușor să fiu rațional, să ignor sau să mă prefac că nu aud un lucru care este inconfortabil. Învață-mă să accept adevărul și să mă schimb în bine. Iar când trebuie să îl spun altora, ajută-mă să o fac în dragoste, și numai din dorința de a ajuta. Amin[1]


[1] Aceasta este o lucrare a Bisericii Elim, prin care dorim să îmbogățim timpul dumneavoastră de părtășie zilnică. Textul a fost tradus și adaptat în limba română de către Alina Pamparău, cu scopul de a depăși barierele lingvistice, facilitând înțelegerea mesajului transmis de autor.