Iertarea naște dragoste

1 aprilie

Iertarea naște dragoste

„Un cămătar avea doi datornici: unul îi era dator cu cinci sute de lei, iar celălalt, cu cincizeci. Fiindcă n-aveau cu ce plăti, i-a iertat pe amândoi. Spune-Mi dar, care din ei îl va iubi mai mult?” (Luca 7:41-42)

Dragostea nu este cauza iertării, ci din contră, iertarea se datorează dragostei. De aceea, cu cât suntem iertați mai mult, cu atât iubim mai mult.

Dacă ne umplem mintea cu păcat, blestem și gânduri referitoare la mânia lui Dumnezeu care ne condamnă încă dinainte să ne naștem, nu Îl putem iubi pe Dumnezeu. Căci concentrându-ne pe aceste lucruri, Îl vom privi ca pe un tiran și vom fugi de fața Lui. Însă când învățăm din Evanghelie cum El ne-a iubit întâi, cum ne iartă și Își arată mila față de noi zi de zi, atunci putem iubi din nou. După cum se spune: ”Vara este aproape deoarece copacii înfloresc.” Acei muguri nu aduc vara, ci odată cu vara apar și acei muguri înfloritori.

De asemenea se spune, ”Dacă nu îmi iubești câinele, nu mă iubești pe mine.” Dar poate acel câine nu merită să fie iubit. Poate chiar ți-a adus neplăceri. Totuși, dacă mă iubești pe mine, te vei abține din a te răzbuna pe el. În prima scrisoare a lui Ioan citim: ” Noi Îl iubim pentru că El ne-a iubit întâi. Dacă zice cineva: „Eu iubesc pe Dumnezeu” şi urăşte pe fratele său este un mincinos, căci cine nu iubeşte pe fratele său pe care-l vede cum poate să iubească pe Dumnezeu, pe care nu-L vede?” (1 Ioan 4:19-20).

Mi s-a poruncit să iubesc. Dacă nu iubesc această poruncă, nu Îl iubesc pe Dumnezeu. (William Tyndale: Parabole)

Un răspuns personal

Dacă eu aleg să Te iubesc într-un mod pur, o, Dumnezeul meu, nimeni și nimic nu mă va putea împinge spre ură și răzbunare. Tu mi-ai poruncit să iubesc și să las răzbunarea în mâinile Tale. Cu siguranță, dragostea mea pentru Tine are nevoie de șlefuire. Ajută-mă să Te iubesc și să-i iubesc pe cei din jur! Amin[1]


[1] Textul a fost tradus și adaptat în limba română, cu scopul de a depăși barierele lingvistice, facilitând înțelegerea mesajului transmis de autor.