Rugăciune tăcută

29 martie

Rugăciune tăcută

„Doamne, toate dorinţele mele sunt înaintea Ta şi suspinele mele nu-Ţi sunt ascunse.” (Psalmi 38:9)

Rugăciunea este cel mai eficient mod de-a ne elibera și liniști mintea și sufletul. În timpul rugăciunii, lăsăm emoțiile noastre în mâna Domnului și suntem copleșiți de dragostea Lui. Timpul petrecut în rugăciune este asemenea apei, care contribuie la creșterea plantelor și stinge orice foc.

Rugăciunea cea mai eficientă este cea tăcută, lăuntrică, aceea care ne face să reflectăm la sacrificiul Domnului Isus. Dacă ne gândim frecvent la ceea ce a făcut El pentru noi, sufletul și mintea ne vor fi ațintite la Hristos. Vom începe să urmăm exemplul Său, atât în gândire cât și în purtare. După cum un copilaș o imită pe mama sa ca mai apoi să vorbească singur, noi vom imita modelul lui Isus.

Rugăciunea este esențială în umblarea creștinului. Trebuie să ne punem timp deoparte zilnic pentru a sta înaintea lui Dumnezeu, începând fiecare rugăciune în prezența Sa și meditând la El. Dacă vom fi disciplinați în această practică, îi vom descoperi în scurt timp valoarea. De asemenea, este important să fim generoși cu timpul nostru atunci când ne rugăm. Rugăciunea Tatăl Nostru rostită liniștit, cu mintea concentrată asupra fiecărui cuvânt, este mai benefică decât alte rugăciuni rostite în grabă.

Rugăciunea tăcută este cea mai bună formă de a aduce mulțumiri și cereri înaintea Domnului, atunci când cuvintele ne limitează. Uneori, când ne rugăm cu voce tare, simțim că suntem distrași și că sufletul și mintea nu ne sunt concentrate asupra lui Hristos. Acesta este momentul oportun în care să ne rugăm tăcut. Rugăciunea lăuntrică aduce pace sufletului tulburat.

Să fim sârguincioși cu această practică a rugăciunii! Să nu lăsăm să treacă o dimineață fără să petrecem timp în rugăciune. Dacă din motive obiective nu reușim să ne rugăm dimineața, avem oportunitatea de a ne revanșa la sfârșitul zilei. Să ne facem un angajament de a sta în rugăciune în fiecare zi! (Francis de Sales: Viața devotată)

Un răspuns personal

Doamne, Îți mulțumesc că mi-ai reamintit cât de importantă este rugăciunea lăuntrică. Ajută-mă să practic rugăciunea personală, tăcută, iar această rugăciune să îmi schimbe viața. Amin[1]


[1] Textul a fost tradus și adaptat în limba română, cu scopul de a depăși barierele lingvistice, facilitând înțelegerea mesajului transmis de autor.