Ascultând șoapta Duhului Sfânt

27 martie

Ascultând șoapta Duhului Sfânt  

„Dar, de fapt, în om, duhul, suflarea Celui Atotputernic, dă priceperea.” (Iov 32:8)

Deseori, Dumnezeu ne călăuzește și ne cercetează sufletul printr-o voce interioară. Această „voce” se manifestă în diverse moduri și uneori este greu de identificat. Ea poate veni din partea Domnului, a diavolului sau din propria imaginație. Chiar dacă simțim în mod autentic vocea Duhului Sfânt, să nu ne considerăm superiori celorlalți. Nu aceasta ne face credincioși exemplari, ci felul în care răspundem îndemnului. Însă dacă ceea ce auzim nu este în concordanță cu Scriptura, trebuie să ignorăm acele gânduri.

Cum putem să știm dacă Dumnezeu este Cel care ne vorbește? Un prim semn este puterea și autoritatea vocii interioare. Lucrurile încep să se liniștească. Situația în care ne aflăm se schimbă în bine; stresul este înlocuit de calm și pace. Al doilea semn este liniștea care ne copleșește sufletul. Această pace naște în inima noastră dorința de a-L lăuda pe Dumnezeu.

Un alt semn este persistența vocii și a mesajului în mintea noastră. Începem să credem cu adevărat ceea ce am auzit. Chiar dacă timpul trece și suntem nesiguri, atunci când mesajul este din partea Domnului, vom simți o siguranță inexplicabilă și vom ști că El își împlinește promisiunile față de noi. Atunci când Dumnezeu întârzie în împlinirea promisiunilor, se instaurează în mintea noastră îndoiala. Diavolul ne vânează gândurile în acele momente; el încearcă să ne intimideze atunci când vocea interioară ne călăuzește spre ceva măreț, care urmează să Îl onoreze pe Dumnezeu. În ciuda tuturor piedicilor, această voce interioară va persista și vom avea siguranța că Dumnezeu Își păstrează promisiunile și Își împlinește Cuvântul.

Totuși, dacă vocea interioară este doar un produs al imaginației noastre, aceste semne nu vor fi vizibile. Nu vom simți singuranță, pace sau bucurie. Dacă vocea interioară ne îndrumă spre fapte care ar avea consecințe grave în viața personală sau asupra celor din jur, cel mai înțelept lucru este să cerem sfatul unei persoane înțelepte. (Teresa of Avila: Castelul interior)

Un răspuns personal

Doamne, lasă Duhul Tău cel Sfânt să mă inspire și să mă călăuzească. Fă-mă receptiv la șoapta Duhului Sfânt. Te rog, Domane, să nu mă lași să asociez gândurile și dorințele mele cu vocea Ta și cu planul Tău. Amin[1]


[1] Textul a fost tradus și adaptat în limba română, cu scopul de a depăși barierele lingvistice, facilitând înțelegerea mesajului transmis de autor.