Discuții religioase

21 martie

Discuții religioase

„Căci toţi atenienii şi străinii care stăteau în Atena nu-şi petreceau vremea cu nimic altceva decât să spună sau să asculte ceva nou.” (Faptele Apostolilor 17:21)

Uneori nu este indicat să ne implicăm în dezbateri religioase. Dacă suntem obosiți, stresați sau distrași de alte gânduri, aceste discuții nu sunt potrivite, deci este mai înțelept să le evităm. Bibilia reprezintă un subiect complex, de aceea temele religioase necesită toată atenția noastră.

De asemenea, avem nevoie de înțelepciune, să știm alege audiența potrivită. Dacă suntem înconjurați de oameni dornici să învețe, să înțeleagă Cuvântul lui Dumnezeu, atunci aceste discuții sunt potrivite. Dar dacă avem de-a face cu persoane care își găsesc plăcerea în dispute și dezbateri de dragul spectacolului, atunci cel mai înțelept este să evităm orice discuție.

Un alt lucru care trebuie luat în considerare atunci când începem să dezbatem teme și principii biblice este cât de adânc dorim să pătrundem în aceste subiecte. Este important să conștientizăm cât de pregătiți suntem, cât de bine stăpânim aceste discuții. De asemenea, trebuie să luăm în considerare și nivelul de înțelegere al celuilalt.

Pentru o persoană care nu a avut contact cu Scriptura de prea multe ori în viață, unele discuții ar putea fi prea solicitante, de aceea este înțelept să sortăm temele pe care le abordăm. Așa cum zgomotul puternic deranjează urechea sau mâncarea nesănătoasă trupul, gândurile profunde sunt greu de înțeles pentru unele persoane. Orice lucru în exces poate dăuna și poate deveni o povară greu de purtat.

Aceste sfaturi nu ar trebui să ne oprească din a studia Scriptura. Părtășia și studiul biblic sunt esențiale pentru sufletul credinciosului, așa cum este oxigenul pentru trup. În timp ce citim Biblia trebuie doar să dăm dovadă de atenție. Orice lucru bun poate deveni nefolositor în viață dacă nu avem înțelepciune. O floare care înflorește iarna este expusă pericolului. Când începem discuții legate de Biblie, trebuie să ne alegem timpul potrivit, locul potrivit și oamenii potriviți.

Lucrurile sfinte trebuie tratate cu o atitudine potrivită. Este important să fim conștienți că nu vom avea răspuns la orice lucru; unele aspecte vor rămâne un mister. Să nu ne implicăm într-o discuție dacă nu suntem suficient de pregătiți pentru a răspunde. Să fim atenți atunci când trebuie să vorbim și atunci când trebuie să tăcem. (Thomas Cranmer: Prolog Bibliei)

Un răspuns personal

Doamne, ajută-mă să respect Cuvântul Tău, să respect principiile celor din jur. Te rog să mă ajuți să învăț când trebuie să vorbesc sau când trebuie să tac. Amin[1]


[1] Textul a fost tradus și adaptat în limba română, cu scopul de a depăși barierele lingvistice, facilitând înțelegerea mesajului transmis de autor.