Dominare sau cooperare?

17 martie

Dominare sau cooperare?

„Ascultă sfaturile şi primeşte învăţătura, ca să fii înţelept pe viitor!” (Proverbe 19:20)

Este extrem de important să fim ascultători, să respectăm autoritatea și să ne lăsăm conduși de cei care sunt în poziție autoritară. Este mult mai sigur să urmezi pe cineva decât să conduci.

Cu toate acestea, este natural să ne dorim să fim în controlul vieții noastre. Dar dacă Îl avem pe Dumnezeu în inimile noastre, El ne va cere uneori să renunțăm la opinia personală, cu scopul de a căuta pacea și a păstra armonia cu cei din jurul nostru.

Cine este suficient de inteligent încât să cunoască toate lucrurile? Nimeni. Nu fi prea sigur pe tine! Fii dispus oricând să asculți părerea altora. Câteodată, chiar dacă ai o idee bună, este mai înțelept să renunți la ea în favoarea altuia. Alege să fii înțelept! Este mai puțin periculos să primești sfaturi decât să le oferi.

Poate că părerea ta este la fel de bună ca a celuilalt. O inimă înțeleaptă primește sfaturile altora, pe când o inimă mândră respinge cu încăpățânare chiar și ideile înălțătoare. (Thomas à Kempis: Urmând modelul lui Hristos)

Un răspuns personal

Doamne, este evident că atunci când lucrăm în unitate se întâmplă lucruri mărețe. Dar este lesne de înțeles și faptul că dacă încercăm să le impunem altora opiniile noastre, rezultatul nu va mai fi la fel.

Ajută-mă să cooperez cu cei din jur, să fiu o parte activă din comunitate, să ascult și să vorbesc la momentul potrivit. Amin[1]


[1] Textul a fost tradus și adaptat în limba română, cu scopul de a depăși barierele lingvistice, facilitând înțelegerea mesajului transmis de autor.