Un post autentic

24 februarie

Un post autentic

„Atunci, ucenicii lui Ioan au venit la Isus şi I-au zis: „De ce noi şi fariseii postim des, iar ucenicii Tăi nu postesc deloc?” (Matei 9:14)

Mă aflam pe un culmile unui deal, postind și mulțumind Domnului pentru grija Sa. Un păstor s-a așezat lângă mine și m-a întrebat: „De ce ai venit aici atât de devreme?” „Fiindcă postesc”, i-am răspuns. „Dar greșești. Nu în felul acesta trebuie să stai în post înaintea lui Dumnezeu.” „Nu înțeleg. De ce spui că e greșit?” „Nu acesta este postul autentic. Postul nu se limitează doar la înfometarea fizică.” „Domnule, i-am spus atunci, mi-ai face un deosebit serviciu dacă mi-ai spune cum să postesc într-un mod plăcut Domnului.” „Ascultă bine, mi-a zis el. Dumnezeu nu dorește un astfel de post. Iată cum trebuie să postești ca să fii pe placul Domnului: evită răul! Slujește-L pe Domnul cu o inimă curată. Păzește legile Lui și trăiește în ascultare de poruncile Sale. Fii stăpân pe gândurile tale și fă totul cu smerenie și decență. Dacă vei face aceste lucruri, Tată cel Ceresc va primi postul tău ca pe o jertfă de miros plăcut. (Păstorul din Hermas)

Un răspuns personal

Doamne, ajută-mă să înțeleg că postul și viața spirituală nu se rezumă la evitarea unor mese, ci la păstrarea unei inimi curate și neprihănite înaintea Ta. Învață-mă cum să țin un post autentic! Amin![1]


[1] Textul a fost tradus și adaptat în limba română, cu scopul de a depăși barierele lingvistice, facilitând înțelegerea mesajului transmis de autor.