Obstacole în calea rugăciunii

1 februarie

Obstacole în calea rugăciunii


„Cereți și vi se va da; căutați și veți găsi; bateți și vi se va deschide” (Matei 7:7)

Indignarea umbrește rugăciunile unui creștin. Tocmai din acest motiv, Hristos cere să ne lăsăm ofrandele la altar și să mergem mai întâi să ne împăcăm cu vrăjmașul nostru. Dacă strângi în suflet sentimente de revoltă și furie și, cu toate acestea, încă mai crezi că te poți ruga, te înșeli cu desăvârșire. Să faci lucrul acesta este ca și cum ai turna apă într-o găleată plină cu găuri.

Învață răbdarea, iar rugăciunile tale vor căpăta o latură mai optimistă. Desigur că uneori pot apărea în rugăciunile noastre gânduri care stârnesc mânia; dar ele nu ne vor ajuta la nimic. Găsește modalități prin care să le eviți! Fii cu băgare de seamă! În timp ce îi ajuți pe cei din jur în procesul lor de vindecare, te poți îmbolnăvi chiar tu. Dacă înveți să îți stâmperi mânia, vei descoperi că te poți ruga mai bine. Mânia îți întunecă sufletul și îți distruge viața de rugăciune.

Cel ce se află în lanțuri, nu poate evada. Tot astfel, o minte robită de emoții va găsi cu mare greutate drumul spre rugăciunea pură, adevărată. Trăiești într-o minciună dacă afirmi că iubești rugăciunea dar ești în același timp rob al sentimentelor de indignare și de furie. Este la fel de ridicol să crezi asta, cum e dorința de a vedea totul clar, legat fiind la ochi. Dacă dorința ta este de a te ruga, stai departe de tot ce poate dăuna rugăciunii. Astfel, drumul tău se va curăți iar umblarea ta cu Domnul va fi posibilă.

Când știm că ne aflăm în prezența lui Dumnezeu, pornirile negative sunt potolite. Mintea și sufletul ne sunt învăluite de un calm profund. Rugăciunile noastre devin pure. Totuși, de cele mai multe ori ne zbatem între gânduri care ne tulbură pacea și rugăciuni adânci. Cu toate acestea, emoțiile nu ar trebui să intervină între noi și Dumnezeu. Continuă să lupți pentru rugăciunea pură! (Evagrius Ponticus: Capitole despre rugăciuni)

Un răspuns personal

De multe ori, Doamne, întâlnesc obstacole în calea mea. Emoțiile îmi întunecă sau chiar blochează gândirea limpede și îmi sfâșie rugăciunile. Dă-mi, Te rog, puterea de a-mi controla stările și emoțiile. Vreau ca Duhul Tău cel Sfânt să-mi fie călăuză. Fă Tu, Doamne, pentru mine ceea ce nu pot face singur. Amin![1]


[1] Textul a fost tradus și adaptat în limba română, cu scopul de a depăși barierele lingvistice, facilitând înțelegerea mesajului transmis de autor.