Dragostea împiedică dezbinarea

31 ianuarie

Dragostea împiedică dezbinarea

 „Mai presus de toate, să aveţi o dragoste fierbinte unii pentru alţii, căci dragostea acoperă o sumedenie de păcate.” (1 Petru 4:8)

Există o diversitate de opinii cu privire la religie, lucru care a fost o adevărată problemă pentru creștinism de-a lungul timpurilor, deoarece a creat conflicte și dezbinare printre oameni devotați lui Dumnezeu. Suntem asemenea doctorului care prescrie un medicament bun, însă în mod greșit. Rezultatul dorit nu mai apare. Eforturile noastre au devenit ineficiente deoarece ne concentrăm prea mult pe simptome și prea puțin pe boală în sine.

Încercările noastre de a convinge persoanele să adopte principii unice pur și simplu pun gaz pe focul deja stârnit. Dacă ar fi o regulă prin care să putem ajunge la un acord cu cei din întreaga lume, interpretările respectivei reguli ar fi atât de variate, încât ar deveni parte a problemei pe care încercăm să o rezolvăm. Ne străduim din răsputeri să împăcăm părerile diferite.

Atâta timp cât avem idei împărțite, diferențe la nivel de educație sau cultură, temperamente diferite etc., este imposibil ca toți să avem aceeași părere cu privire la un aspect. Iar dacă acest lucru nu este posibil, nu e nici necesar. Atunci de ce există dezbinări între oameni? Acestea sunt consecințe cauzate de ură, persecuție și război. Diferența de opinie nu duce, în mod natural, la dezbinare. Problema este că fiecare părere a devenit pentru om un act de credință, ceea ce duce la conflicte care se sfârșesc prin dezbinare.

Partidele astfel create sunt de obicei conduse de „credincioși adevărați” agresivi, care au certitudinea că Dumnezeu este de acord cu ei. Atunci când lucrăm pentru Dumnezeu, nimic nu e prea mult pentru noi. Putem cădea în capcana gândului că singurul mod prin care ne putem dovedi dragostea față de Dumnezeu este prin a-i urî pe cei care se opun părerii noastre. Credem că pentru a avea o religie a noastră, trebuie să le persecutăm pe toate celelalte.

În acest efort mânat de ură și furie, păstrăm forma religiei, dar îi distrugem conținutul. Fiind entuziasmați pentru credința noastră, ne pierdem interesul pentru acte de caritate. Și ca rezultat, pierdem răsplata pentru ambele. (Jeremy Taylor: Libertatea profeției)

Un răspuns personal

Doamne, ajută-mă să nu privesc cu superioritate sau cu ură pe aceia care au o religie diferită față de mine. Dă-mi curajul de a nu mă rușina de credința mea și credincioșia de a mă ruga pentru ei, în loc să îi critic. Amin![1]


[1] Textul a fost tradus și adaptat în limba română, cu scopul de a depăși barierele lingvistice, facilitând înțelegerea mesajului transmis de autor.