O răbdare constantă

20 ianuarie

O răbdare constantă

 „Căci aveţi nevoie de răbdare, ca, după ce aţi împlinit voia lui Dumnezeu, să puteţi căpăta ce v-a fost făgăduit.” (Evrei 10:36)

Răbdarea nu trebuie păstrată numai pentru anumite situații. Fă din răbdare starea ta generală, indiferent de ceea ce întâmpini în viața de zi cu zi. Există persoane care acceptă să treacă prin suferință, de dragul gloriei ulterioare. Sunt răniți în luptă sau experimentează persecuție religioasă. Poate că sunt secătuiți de resurse financiare, din cauza unui proces judecătoresc, cu toate că l-au câștigat. Aceste persoane nu caută problema, ci sentimentul de glorie care vine odată cu depășirea acesteia.

O persoană cu adevărat răbdătoare va trata fiecare situație cu aceeași atitudine. Cel curajos nu se îngrijorează atunci când este ironizat sau criticat de către oameni răutăcioși. Dar să fii acuzat și tratat nepotrivit de către oameni buni, prieteni sau rude, este un adevărat examen de virtute. Înțepătura unei albine este cu mult mai dureroasă decât cea a unui țânțar. Tot astfel, critica sau atacurile care vin din partea unor persoane bune sunt mai greu de purtat. Uneori se întâmplă ca doi oameni buni, ambii având intenții bune, să poarte o discuție în contradictoriu. Dacă nu practică răbdarea, aceștia vor sfârși prin a se ataca reciproc, aruncând cu noroi unul în celălalt.

Trebuie să avem răbdare nu doar în problemele majore cu care ne confruntăm, ci și în incidentele mărunte care vin cu acestea. Mulți ar ignora un rău „mic” dacă el nu ar crea alte inconveniente. „Nu m-ar deranaja sărăcia dacă nu m-ar împiedica să le ofer copiilor educația necesară, să îmi ajut prietenii și să duc un trai decent.” „Nu ar fi o problemă lucrul acesta, dacă ceilalți nu ar crede că este vina mea”. „Nu îmi displace să fiu bolnav, dar urăsc să fiu o povară pentru altul”. (Francis de Sales: Viața devotată)

Un răspuns personal

Doamne, Te rog să mă umpli de răbdare. Învață-mă ca în orice situație dificilă să încerc să remediez ceea ce pot, iar apoi să aștept intervenția Ta divină. Atunci când voi depăși încercarea, Te voi lăuda. Iar atunci când nu voi izbuti, Te voi binecuvânta și voi fi răbdător. Amin![1]


[1] Textul a fost tradus și adaptat în limba română, cu scopul de a depăși barierele lingvistice, facilitând înțelegerea mesajului transmis de autor.