Despre rugăciune

18 ianuarie

Despre rugăciune

 „A doua zi dimineaţa, pe când era încă întuneric de tot, Isus S-a sculat, a ieşit şi S-a dus într-un loc pustiu. Şi Se ruga acolo.” (Marcu 1:35)

Ceea ce trebuie să facem este să ne gândim constant la Dumnezeu și să ne rugăm fără încetare. Totuși, dacă nu reușim acest lucru, putem măcar să ne stabilim momente specifice de rugăciune în fiecare zi. În aceste clipe, ne putem concentra pe deplin la Dumnezeu.

Iată câteva sugestii de oportunități zilnice:

  • când ne trezim dimineața;
  • înainte să ne începem lucrul;
  • înainte și după mese;
  • când mergem la culcare;

Acesta este doar începutul, desigur. Nu trebuie să considerăm aceste momente de rugăciune ca fiind un ritual. Pe de altă parte, nici nu înseamnă că nu ne mai putem ruga la alte ore ale zilei. Gândește-te la aceste momente ca la nimic mai mult decât o disciplină spirituală menită să te întărească. Este ca o îmbărbătare pentru sufletul tău obosit. Vor exista momente în care vei experimenta dificultăți și situații stresante, sau vei afla despre greutățile altora. În acele clipe stai înaintea Domnului în rugăciune. Și nu uita să-I aduci rugăciuni de mulțumire de-a lungul întregii zile.

Atunci când te rogi, nu Îl limita pe Dumnezeu. Datoria ta nu este aceea de a-I spune lui Dumnezeu cum să-ți răspundă la rugăciuni. Rugăciunea nu este un mijloc prin care să negociezi sau să stabilești anumite condiții. Înainte să-I spui Domnului ce îți dorești sau de ce ai nevoie, cere-I ca voia Lui să se facă referitor la aceste lucruri. În felul acesta, voința ta va fi supusă voii Sale. (John Calvin: Referitor la rugăciune)

Un răspuns personal

Doamne, uneori când citesc că sufletele mărețe petrec timp considerabil în rugăciune, mă simt descalificat. Astăzi mi-ai amintit că pot să încep ușor și să progresez treptat, și Îți mulțumesc pentru asta. Ajută-mă să fac din rugăciune o prioritate în viața mea! Amin![1]


[1] Textul a fost tradus și adaptat în limba română, cu scopul de a depăși barierele lingvistice, facilitând înțelegerea mesajului transmis de autor.