Povara adevărului

17 ianuarie

Povara adevărului

 „De aceea, iată, vă trimit proroci, înţelepţi şi cărturari. Pe unii din ei îi veţi omorî şi răstigni, pe alţii îi veţi bate în sinagogile voastre şi-i veţi prigoni din cetate în cetate.” (Matei 23:34)

Gândește-te puțin la provocările pe care le aduce cu sine corectitudinea. Dacă acuzi pe cineva (pe bună dreptate) că bea incontrolabil ori că bârfește, persoana respectivă se va supăra pe tine. Ba mai mult, va nega totul și va deveni ofensivă, asaltându-te cu tot felul de replici tăioase.

Pe de altă parte, oamenii au ajuns să respecte minciuna. Dacă îi spui cuiva că acea persoană se poate abține de la băutură sau că are control asupra oricărei forme de dependență (printre care și bârfa), persoana în cauză îți va mulțumi și va fi plăcut impresionată de gestul tău.

În așa măsură ne „place” adevărul încât pentru noi el nu are „nici frumuseţe, nici strălucire ca să ne atragă privirile” (Isaia 53:2), fiind ulterior răstignit pe cruce. Ca și creștini, trebuie să privim adevărul ca fiind o trăsătură a caracterului lui Dumnezeu. Dumnezeu este Adevăr. Astfel, datoria noastră este să respingem minciuna cu seninătate, sau să îi demonstrăm caracterul fals.

Cel mai valoros lucru din lume este adevărul. E nevoie de o persoană puternică și blândă pentru a îmbrățișa adevărul și a-l practica. O asemenea persoană este atrasă de adevăr precum un călător înfometat prețuiește roadele pomilor întâlniți în drumul său.

Numai adevărul înțelege calea prin care poate fi evitat păcatul; iar dragostea de adevăr este singura capabilă de acest lucru. Mutându-te într-un loc nou pentru a șterge cu buretele minciunile spuse, care te împresoară, nu te va ajuta să scapi de păcat. Alege să trăiești în adevăr!

Povara adevărului este mai grea decât orice nenorocire. Chiar și în necaz putem descoperi anumite plăceri însă adevărul poate aduce răni în toate domeniile, simultan. Cu toate acestea, „iubiţi adevărul şi pacea!” (Zaharia 8:19). Adevărul atrage după sine, în mod natural, pacea. (Guigo I: Meditații)

Un răspuns personal

Doamne, în ziua de azi, chiar și cei care spun adevărul, de multe ori îl deformează. Oamenii au tendința de a „ajusta” adevărul în favoarea lor. Lumea a învățat să transmită informații false, care îi induc pe alții în eroare. Interesele politice, mari sau mărunte, de asemenea transformă versiunea reală a lucrurilor. Într-o astfel de lume, Doamne, învață-mă pe mine să spun adevărul indiferent de situație. Amin![1]


[1] Textul a fost tradus și adaptat în limba română, cu scopul de a depăși barierele lingvistice, facilitând înțelegerea mesajului transmis de autor.