Cum să ai o bucurie desăvârșită

16 ianuarie

Cum să ai bucurie desăvârșită

 „În ce mă priveşte, departe de mine gândul să mă laud cu altceva decât cu crucea Domnului nostru Isus Hristos […]”(Galateni 6:14)

Sfântul Francisc și Fratele Leo mergeau dinspre Perugia către Bazilica Sfânta Maria a Îngerilor[1]. Era o iarnă geroasă, iar cei doi sufereau din cauza frigului. La un moment dat, Sfântul Francisc a spus: „Frate Leo, chiar dacă toți călugării franciscani ar duce o viață exemplară, în sfințenie și integritate, ia aminte că bucuria desăvârșită nu constă în aceasta.”

Continuându-și drumul, el a reluat spunând: „Frate Leo, chair dacă ar putea călugării să dea vederea orbilor, să scoată demoni, să redea auzul surzilor, să vindece ologii, să dea glas celor care nu pot vorbi și să învie morții, ține minte că bucuria desăvârșită nu se găsește nici în aceasta.”

Mergând mai departe, Francisc a vorbit din nou hotărât: „Frate Leo, dacă un călugăr ar înțelege toate limbile și ar cunoaște totul despre știință și despre Biblie, dacă ar avea darul profeției, fii pe deplin convins că bucuria desăvârșită nu stă nici în aceasta”.

După un timp, el a adăugat: „Frate Leo, chiar dacă unul dintre călugări ar predica astfel încât să aducă fiecare necredincios la Hristos, te asigur că bucuria desăvârșită nu se află acolo.”

În final, Fratele Leo l-a rugat să îi spună cum poate fi găsită bucuria desăvârșită.

Acesta a fost răspunsul Sf. Francisc: „Dacă atunci când ajungem la Sfânta Maria a Îngerilor, flămânzi și înfrigurați fiind, cel care ne întâmpină la poartă este nervos și ne întreabă cine suntem, iar după ce îi spunem că suntem doi frați, nu ne crede și ne izgonește, de teamă că suntem hoți și tâlhari, și în consecință trebuie să stăm afară în frig, pe ninsoare și pe ploaie, fără hrană, până la lăsarea întunericului; mai mult, dacă putem îndura o asemenea încercare având răbdare și fără să cârtim, și dacă putem recunoaște ulterior că îngrijitorul a fost îndreptățit să aibă o astfel de impresie despre noi, atunci, Frate Leo, să ai convingerea că acolo se găsește bucuria desăvârșită!” (Ugolino: Actus-Fioretti)

Un răspuns personal

Doamne Isuse, dă-mi puterea de a-mi controla reacțiile atunci când lucrurile nu se întâmplă conform așteptărilor mele. Ajută-mă ca în felul acesta să pot răbda suferința, jignirile și umilirea, de dragul Tău. Amin![2]


[1] Aceasta este situată în Roma, Italia.

[2] Textul a fost tradus și adaptat în limba română, cu scopul de a depăși barierele lingvistice, facilitând înțelegerea mesajului transmis de autor.