Reconciliere

14 ianuarie

Reconciliere

 „Căci, dacă atunci când eram vrăjmaşi, am fost împăcaţi cu Dumnezeu, prin moartea Fiului Său, cu mult mai mult acum, când suntem împăcaţi cu El, vom fi mântuiţi prin viaţa Lui.” (Romani 5:10)

Imaginează-ți un pod peste o apă adâncă. Acest pod este foarte strâmt, astfel încât dacă două animale (să luăm două capre, spre exemplu) care vin din capete opuse ale podului se întâlnesc la mijloc, nu pot nici să se întoarcă din drum, nici să treacă una pe lângă alta. Care este soluția într-o astfel de situație? Dacă s-ar lupta, ar risca să cadă în apă și să se înece.

Problema poate fi rezolvată destul de simplu, dacă una dintre ele se pleacă la pământ, lăsând-o pe cealaltă să treacă peste ea. În felul acesta, niciuna nu este vătămată și ambele își pot continua drumul liniștite.

În conflictele noastre, am putea acționa într-o manieră asemănătoare. Este mai bine să cedezi, decât să te angajezi în certuri aprinse. Apelăm prea des la avocați. Pentru ca reconcilierea să aibă loc între doi oameni care doresc să se împace și să ajungă la o înțelegere, cineva trebuie să cedeze în fața celuilalt.

Într-un mod similar am fost, la rândul nostru, împăcați cu Dumnezeu. El a ales să ne ofere o cale; astfel, Hristos a mijlocit între noi și Dumnezeu, și ca orice împăciuitor, a suferit din plin. Cel care intervine într-o ceartă sau într-o luptă primește cele mai multe lovituri. Pentru ca reconcilierea noastră cu Dumnezeu să fie posibilă, Hristos a murit pentru noi pe cruce.    (Martin Luther: Discuții în jurul mesei)    

Un răspuns personal

Doamne, dacă nu am grijă de mine, cine o va face? Trăiesc într-o lume agresivă și egoistă. Nu îmi stă în fire să mă smeresc până la nivelul pământului sau să îmi las mândria călcată în picioare. Cu toate acestea, chiar și cedând puțin într-un conflict, pot face o diferență majoră. Ajută-mă să înțeleg semnficația smereniei și să-Ți urmez exemplul. Amin![1]


[1] Textul a fost tradus și adaptat în limba română, cu scopul de a depăși barierele lingvistice, facilitând înțelegerea mesajului transmis de autor.