O creștere progresivă

13 ianuarie

O creștere progresivă

 „…până vom ajunge toţi la unirea credinţei şi a cunoştinţei Fiului lui Dumnezeu, la starea de om mare, la înălţimea staturii plinătăţii lui Hristos.” (Efeseni 4:13)

Creșterea spirituală nu este legată de un moment singular. Ea seamănă, mai degrabă, cu un făt în dezvoltare. Cu timpul, acesta ia formă umană; totuși, nici chiar la naștere, el nu este desăvârșit. Procesul creșterii continuă timp de ani de zile. Gândește-te la felul în care semințele de cereale trebuie să treacă prin iarna crâncenă, înainte de a încolți. Pentru un puiet de pom fructifer durează ani de zile până să dea rod. Tot astfel, progresul spiritual este un proces continuu, gradual.

Dacă vrei să devii un lingvist, trebuie să începi cu alfabetul. În momentul în care ești avansat în scriere și citire și te afli în fruntea clasei, este timpul să înveți limba latină. Dintr-odată, te simți din nou începător. Atunci când ajungi să stăpânești latina, trebuie să începi studii în sfera dezbaterii. Și chiar dacă îți finalizezi studiile cu succes, tot îți vei începe cariera profesională în calitate de novice.

După cum și în exemplul de mai sus există o serie de pași care trebuie parcurși, tot astfel, în viața spirituală sunt diverse etape de trecut. Va trebui să experimentezi multe dificultăți și încercări în drumul tău spre perfecționare. Oricât ne-am dori, acest proces nu are loc într-o clipă. (Pseudo-Macarius: Predici)

Un răspuns personal

Cât de minunat este să Te descopăr tot mai mult, Doamne! E precum îndrăgostirea. Simt nevoia să cânt despre asta. Vreau să strig de pe acoperișul caselor! Păzește-mă de atitudinea cuiva care a și ajuns la destinație, când eu abia sunt la începutul acestei călătorii. Și dă-mi, Doamne, capacitatea de a înțelege că sunt alții care merg pe acest drum de mai mult timp decât mine. Amin![1]


[1] Textul a fost tradus și adaptat în limba română, cu scopul de a depăși barierele lingvistice, facilitând înțelegerea mesajului transmis de autor.