Cerând lucrurile potrivite

4 ianuarie

Cerând lucrurile potrivite

„Depărtează de la Mine paharul acesta! Totuși, facă-se nu ce voiesc eu, ci ce voiești Tu.” (Marcu 14:36)

A-I cere Domnului să-ți dea ceea ce îți dorești este greșit. Uneori dorințele tale nu sunt în armonie deplină cu voia lui Dumnezeu. Roagă-te, în schimb, ca Domnul să te călăuzească să Îi ceri lucrurile potrivite. Cere-I lucrurile benefice sufletului tău. Dumnezeu vrea să ți le ofere mai mult decât ți le-ai putea dori tu vreodată.  

Deseori când mă rugam, ceream lucruri care consideram eu că mi-ar prinde bine. Insistam înaintea Domnului să-mi dea ceea ce-mi doream. Făcând aceasta, de fapt nu mă încredeam pe deplin că El îmi va oferi ceea ce era mai bun pentru mine. Când, într-un final, primeam lucrul pe care l-am căutat cu nechibzuință, nu de puține ori îmi era rușine de propria-mi încăpățânare mânată de egoism. În cele din urmă, acel lucru se dovedea a fi diferit față de cum îmi imaginasem.

Adoptă un duh blând în rugăciune. Nu te lupta excesiv pentru a primi lucrul râvnit. Domnul vrea să îți ofere mai mult decât ceri. Nimic nu este mai prețios decât intimitatea cu Dumnezeu și preocuparea deplină pentru Cuvântul Lui și pentru părtășia cu El. Din acest motiv, cea mai mare realizare a minții este aceea de a te ruga fără să fii distras de o listă de dorințe.

Dacă ar fi să-I ceri Domnului ceva, roagă-L să te elibereze de patimi. Cere-I să te scape de ignoranță. Stăruiește înaintea Domnului rugându-L să te izbăvească din ispită.

În rugăciunile tale, dorește-ți dreptate, virtute și cunoaștere spirituală. Iar celelalte lucruri ți se vor da pe deasupra. (Evagrius Ponticus: File despre rugăciune)

Un răspuns personal

Doamne, arată-mi felul în care vrei să mă rog. Învață-mă să-mi doresc lucrurile pe care Tu le vrei pentru mine. Amin![1]


[1] Textul a fost tradus și adaptat în limba română, cu scopul de a depăși barierele lingvistice, facilitând înțelegerea mesajului transmis de autor.