Îl căutăm pentru că El ne-a căutat mai întâi

„Sufletul meu este lipit de Tine, dreapta Ta mă sprijină.” (Psalmul 63:8)

În teologia creștină există o discuție despre doctrina harului prealabil sau pregătitor. În esență această doctrină afirmă că înainte ca un om să îl poată căuta pe Dumnezeu, Dumnezeu o face sau El ne pregătește pentru aceasta.

Înainte ca un om păcătos să poată gândi corect despre Dumnezeu, trebuie să existe o lucrare de iluminare a lăuntrului său. Aceasta iluminare este cauza tuturor căutărilor și dorințelor arzătoare după El.

Mântuitorul a spus „Nimeni nu poate veni la Mine dacă nu-l atrage Tatăl, care M-a trimis”. Prin această atragere Dumnezeu ne ia orice urmă de credit personal pentru întoarcerea noastră la El.

Îl căutăm pe Dumezeu pentru ca El ne-a căutat mai întâi.

Impulsul de-al căuta vine de la El, dar răspunsul la acel impuls, căutarea este munca noastră. Este drept că în cele din urmă tot creditul este al lui Dumnezeu, dar ca omul să îl experimenteze pe Dumnezeu trebuie să Îl caute.

(A. W. Tozer – Căutarea lui Dumnezeu)

Un răspuns personal

Tată, îți mulțumesc pentru harul pregătitor de care mi-ai făcut parte. Inima mea avea alte preocupări când Tu ai ieșit înaintea mea. Mulțumesc că ai încălzit inima mea, ai deschis ochii mei și ai convins inima mea să te urmeze.  Ajută-mă și astăzi să pot continua căutarea și urmarea Ta.[1]


[1] Aceasta este o lucrare a Bisericii Elim, prin care dorim să îmbogățim timpul dumneavoastră de părtășie zilnică. Textul a fost tradus și adaptat în limba română cu scopul de a depăși barierele lingvistice, facilitând înțelegerea mesajului transmis de autor.