Un duh blând

1 august

Un duh blând

„Știți bine lucrul acesta, preaiubiții mei frați! Orice om să fie grabnic la ascultare, încet la vorbire, zăbavnic la mînie, căci mânia omului nu lucrează neprihănirea lui Dumnezeu.” (Iacov 1:19-20)

Viața ta va fi mult mai bună dacă vei descoperi o modalitate prin care să trăiești fără mânie. Atunci când suntem tentați să ne înfuriem, cel mai benefic este să alungăm această ispită. Dacă îi vei permite mâniei să pătrundă în viața ta chiar și într-un procent nesemnificativ, curând ea îți va acapara sufletul. Mânia este asemenea unui șarpe care își încolăcește prada suficient de subtil încât aceasta nu conștientizează pericolul înainte de a fi prea târziu.

Încă de la primul atac al mâniei, adună toate armele de care dispui pentru a i te opune. Fă acest lucru cu înțelepciune și amabilitate, fără a te agita în proces. Dacă îți neliniștești inima, nu o vei mai putea controla. Rugăciunile rostite împotriva mâniei trebuie să fie spuse cu calm și liniște.

Dacă mânia ta s-a revărsat asupra altcuiva, corectează-ți fapta imediat, printr-un act de amabilitate față de persoana în cauză. Nu lăsa ca timpul să agraveze situația; dacă sunt tratate la timp, rănile proaspete se vindecă cel mai repede. Apostolul Pavel a spus: „Să n-apună soarele peste mânia voastră” (Efeseni 4:26).

Alege blândețea și amabilitatea în detrimentul oricărei alte reacții. Vorbește și acționează în cel mai amabil mod cu putință. Vorbele rostite cu căldură nu sunt suficiente; ele trebuie să izvorască dintr-un suflet cel puțin la fel de cald. (Francis de Sales: Viața devotată)  

Un răspuns personal

Doamne, mânia pare să fie un răspuns natural în viața mea în momente de tensiune. Totuși, Tu mi-ai dat puterea de a mă opune furiei. Știu că Tu îngădui încercări care îmi pot stârni mânia, dar îmi oferi și mijloace prin care să o înving. Vino în ajutorul meu, Doamne! Ajută-mă să îmi controlez mânia și să-mi concentrez energia pe a fi amabil! Pune în mine un duh al blândeții! Amin![1]


[1] Aceasta este o lucrare a Bisericii Elim, prin care dorim să îmbogățim timpul dumneavoastră de părtășie zilnică. Textul a fost tradus și adaptat în limba română cu scopul de a depăși barierele lingvistice, facilitând înțelegerea mesajului transmis de autor.