Atitudinea care aduce pacea

7 martie

Atitudinea care aduce pacea

„Dacă are de-a face cu batjocoritori, El îşi bate joc de ei, dar celor smeriţi El le dă har.” (Proverbe 3:34)

Nu este rușinos să fim percepuți de cei din jur ca fiind săraci sau neajutorați atunci când ne sacrificăm de dragul slujirii. Nu te mândri cu banii pe care îi ai sau cu prietenii tăi influenți; laudă-L pe Dumnezeu, căci El ți-a oferit totul, și mai presus de orice, S-a dat pe Sine pentru tine.

Evită să te lauzi cu frumusețea sau cu sănătatea ta. Toate acestea sunt trecătoare; o boală sau un accident ți-ar putea lua tot ceea ce prețuiești acum mai mult. Nu te mândri cu talentul tău sau cu istețimea ta înnăscută. Îndepărtează gândul că ești superior altora. Dumnezeu cunoaște ce se ascunde în interiorul tău; chiar și cele mai mărunte gânduri sau intenții ale inimii, astfel că aroganța ta nu e justificată.  

Este inutil să te mândrești cu faptele tale bune. Uneori, ceea ce Dumnezeu numește bun diferă de perspectiva noastră. Dacă într-adevăr există ceva bun în tine, încearcă să ai gânduri mai bune cu privire la ceilalți. Acest exercițiu te va menține smerit.

Nu este dureros să te consideri mai prejos decât cei din jurul tău, însă gândul constant că ești mai bun chiar și decât o altă persoană este distructiv pentru tine și sufletul tău. Cei smeriți sunt întotdeauna liniștiți, însă cei mândri sunt deseori invidioși și lipsiți de pace. (Thomas à Kempis: Urmând modelul lui Hristos)

Un răspuns personal

Doamne, mândria este o forță puternică. Ajută-mă să înțeleg că ea are un efect negativ asupra vieții mele spirituale. Te rog, nu mă lăsa să mă înalț pe mine înjosindu-i pe cei din jurul meu. Amin[1]


[1] Textul a fost tradus și adaptat în limba română, cu scopul de a depăși barierele lingvistice, facilitând înțelegerea mesajului transmis de autor.