Testul răbdării

28 februarie

Testul răbdării

„Vegheaţi şi rugaţi-vă, ca să nu cădeţi în ispită; duhul, în adevăr, este plin de râvnă, dar carnea este neputincioasă.” (Matei 26:41)

Răbdarea presupune uneori acceptarea voioasă a frustrării. O persoană răbdătoare nu se plânge de problemele sale. Totuși, de obicei oamenii murmură și se plâng în stânga și în dreapta referitor la dificultățile prin care trec. În mod eronat, aceștia își caută alinarea pe acest pământ.

Un om credincios va trebui din când în când să înfrunte batjocura și disprețul altora. În acele momente, răbdarea îi va servi drept scut. Fii pregătit să ierți și să uiți răul și uneltirile care se fac împotriva ta. Roagă-te pentru cei care te urăsc și îți provoacă răni, ca Domnul să îi călăuzească spre o cale mai bună.

Momentul în care demonstrezi dacă ești slab sau puternic este atunci când pacea ți-e tulburată. Cât timp nu trec prin încercări, mulți oameni pot da impresia că sunt răbdători. Însă în cazul unora, cel mai mic val provoacă reacții de mânie necontrolată. Orice împotrivire cu privire la ideile și dorințele acestora este întâmpinată de furie și revoltă.

Fugi de laudele altora și nu pune preț nici pe celebritate, nici pe gloria personală. În schimb, concentrează-te să treci cu ușurință peste răutățile și capcanele pe care vrăjmașii le întind în calea ta. Găsește-ți mângâierea și sprinjinul în locurile cerești.

Amintește-ți vorbele Mântuitorului ori de câte ori treci prin strâmtorare: „Vegheați și rugați-vă ca să nu cădeți în ispită”. El nu a spus „Rugați-vă să nu treceți prin încercări”. Este spre folosul nostru să fim câteodată încercați. Avem nădejdea că Dumnezeu va fi cu noi în acele clipe. El ne va sprijini și ne va izbăvi.

Să nu crezi că dacă uneori ești scutit de ispite înseamnă că ești sfânt. Cei mai sfinți oameni sunt și cei mai încercați. Cu cât mai înalt e muntele, cu atât e vântul mai puternic. După cum o mamă se ascunde, în joacă, de copilașul ei, uneori Dumnezeu Se face nevăzut. Cu toate acestea, El veghează asupra noastră. Și în scurt timp, El ne va șterge lacrimile și ne va cuprinde în brațele Sale. (John Wycliffe: Un biet ticălos)

Un răspuns personal

Doamne, rugăciunea este ca un parfum plăcut care îndepărtează răul și mă conduce în prezența Ta. Umple-mă, Te rog, de pace. Ajută-mă să fiu răbdător, în special atunci când liniștea îmi este tulburată de încercări. Amin![1]


[1] Textul a fost tradus și adaptat în limba română, cu scopul de a depăși barierele lingvistice, facilitând înțelegerea mesajului transmis de autor.