26 februarie
Primind pentru a dărui
„Nu este olarul stăpân pe lutul lui ca, din aceeaşi frământătură de lut, să facă un vas pentru o întrebuinţare de cinste şi un alt vas pentru o întrebuinţare de ocară?”
(Romani 9:21)
Iată o întrebare pentru cel înstărit: Cum se face că ești bogat? Să fie oare pentru că ai fost binecuvântat de Domnul? Și dacă este așa, ce lucruri bune ai înfăptuit ca să primești aceste binecuvântări? Te-ai rugat pentru belșug și Dumnezeu te-a ascultat?
Răspunde-mi, te rog, la o altă întrebare. Ce crezi că urmăresc în rugăciune cei care nu sunt bogați? Nu se roagă ei în același fel în care o faci tu? Poate unii sunt chiar mai evlavioși. Unii dintre ei poate chiar s-au rugat pentru bunăstarea ta. Cel mai bun răspuns ar fi să îi ajuți pe cei sărmani, folosind ceea ce ți-a dat Dumnezeu.
De ce este permisă, oare, inegalitatea aceasta și care este scopul ei? De ce Dumnezeu le dă unora belșug pe plan financiar, îngăduind ca alții să câștige din greu pâinea zilnică? Scopul este acela de a învăța smerenia și valoarea generozității. Cel bogat trebuie să împartă din averea lui săracilor. El este un trezorier al Domnului.
Dacă ai fost binecuvântat cu un statut financiar bun, nu trebuie să cazi în ispita mândriei. Mulțumește-I Domnului și cere-I să te facă un bun administrator, conștient fiind că toate lucrurile vin din mâna Lui și că „nu noi, ci Domnul este Cel care face să crească.”[1] (1 Corinteni 3:6, adaptat) (Hugh Latimer: Predici cu rod)
Un răspuns personal
Doamne, noi credem în mod greșit că bogați sunt doar
aceia care au averi și renume. Suntem nemulțumiți cu cât avem și am dori mereu mai
mult. Ajută-ne să ne analizăm viețile. Am primit atâtea din mâna Ta! Dacă am
sta să ne numărăm binecuvântările am realiza că suntem cu adevărat bogați. Câtă
vreme avem lucruri pe care le putem împărți cu alții, fă-ne dătători cu bucurie,
știind că dăruim în Numele Tău! Amin![2]
[1] Versetul a fost parafrazat.
[2] Textul a fost tradus și adaptat în limba română, cu scopul de a depăși barierele lingvistice, facilitând înțelegerea mesajului transmis de autor.