Un prieten adevărat

27 ianuarie

Un prieten adevărat

 „Prietenul adevărat iubeşte oricând şi în nenorocire ajunge ca un frate.” (Proverbe 17:17)

Adevărata prietenie rezistă peste ani. Dacă ai fost într-o relație de amiciție care s-a încheiat cu conflicte nerezolvate, aceasta nu a fost una autentică. Doar a părut a fi o prietenie. Este imposibil ca doi prieteni să devină, peste noapte, dușmani.

Dacă prietenul tău face o greșeală care necesită corectare, ești responsabil să-l ajuți în procesul de îndreptare. Unele greșeli ar putea impune ca prietenia să fie încheiată brusc sau treptat. Cu toate acestea, nimic nu trebuie să ducă la vrăjmășie. Certurile și jignirile nu sunt de folos. Nu se cuvine să ai dispute aprinse cu cineva care ți-a fost, cândva, prieten.

Chiar dacă s-ar întâmpla să fii atacat de către prietenul tău, înțelept este să nu ripostezi. Unii oameni își învinuiesc prietenii pentru problemele în care se află. Ei ignoră sfaturile bune. Dacă se întâmplă să fie într-o poziție defavorabilă, se întorc împotriva prietenilor lor și îi denigrează, bârfindu-i. Aleg să distorsioneze realitatea prin minciuni, pentru a concentra subiectul discuției pe alții, nu pe ei înșiși.

Odată ce te-ai numit prieten, fii mereu vrednic de acest nume. Continuă să iubești chiar și pe acela care te rănește. Iar atunci când comportamentul celeilalte persoane determină sfârșitul relației de prietenie, continuă să privești acea persoană cu dragoste și să ai numai gânduri de bine cu privire la el. Protejează reputația altuia, chiar dacă acea persoană e posibil să o distrugă pe a ta. Fii un prieten adevărat până la sfârșit. (Aelred de Rievaulx: Prietenia spirituală)

Un răspuns personal

Doamne, ce întorsătură pot lua lucrurile uneori! Oamenii acționează neprevăzut. Suntem deseori surprinși de răsturnări de situație. Fii alături de mine când voi trece prin asemenea împrejurări. Dă-mi puterea de a iubi chiar și persoana care mă rănește în mod intenționat. Amin![1]


[1] Textul a fost tradus și adaptat în limba română, cu scopul de a depăși barierele lingvistice, facilitând înțelegerea mesajului transmis de autor.