Un nume bun

6 Decembrie

Un nume bun  

„Să nu mărturiseşti strâmb împotriva aproapelui tău.” (Exodul 20:16)

Odată ce înțelegem că este un păcat să furi și că orice lucru împrumutăm ar trebui protejat, ca și cum ar fi al nostru, este imperativ să aplicăm această regulă și într-un alt domeniu. Există ceva mult mai scump decât aurul, argintul sau orice bijuterie. Iar acel lucru este un nume bun în fața aproapelui nostru. „Un nume bun este mai de dorit decât o bogăţie mare şi a fi iubit preţuieşte mai mult decât argintul şi aurul. ” (Proverbele 22:1) Dacă nu mărturisești fals, vei reuși să îți păstrezi acest nume bun. Niciodată să nu defăimezi pe cineva cu minciuni și calomnii.

Aceeași regulă se aplică și în cazul suspiciunilor. Nu este bine să gândești ce este mai rău despre aproapele tău. Nu ai nimic de câștigat dacă interpretezi ceea ce cineva face sau zice. Este păcat să bârfești și oricine spune povești bazate pe simple suspiciuni, mărturisește fals. Este important să evităm acest viciu în totalitate.

Acest aspect stă în centrul oricărei vieți în Dumnezeu. Paul spune: „Dragostea nu se bucură de nelegiuire, ci se bucură de adevăr” (1 Corinteni 13:6). Astfel. Dumnezeu ne poruncește să nu vorbim astfel încât să defăimăm pe cineva. Chiar dacă vorbim adevărul despre o persoană, dacă acesta nu este spus cu dragoste, atunci este păcat. Isus ne avertizează: „Vă spun că, în ziua judecăţii, oamenii vor da socoteală de orice cuvânt nefolositor, pe care-l vor fi rostit.” (Matei 12:36).

Păstrează în minte această regulă dată de Dumnezeu: „Dacă fratele tău a păcătuit împotriva ta, du-te şi mustră-l între tine şi el singur. Dacă te ascultă, ai câştigat pe fratele tău.” (Matei 18:15). Aceasta este cea mai bună și sinceră cale să faci față unei greșeli făcute de aproapele tău. Dacă nu dorești să procedezi astfel, este mai înțelept să taci.

 (Thomas Cranmer: Catehism)

Un răspuns personal

Doamne, ajută-mă să trăiesc după învățăturile Tale. Amin[1]


[1] Aceasta este o lucrare a Bisericii Elim, prin care dorim să îmbogățim timpul dumneavoastră de părtășie zilnică. Textul a fost tradus și adaptat în limba română cu scopul de a depăși barierele lingvistice, facilitând înțelegerea mesajului transmis de autor.