Iertarea

„ Dacă le iertați oamenilor greșelile și Tatăl vostru cel ceresc vi le va ierta vouă, dar dacă nu-i iertați pe oameni, nici Tatăl vostru nu vă va ierta greșelile.” (Matei 6:14-15)

Păcatele mici și neînsemnate din viața de zi cu zi sunt prezente în trăirea fiecărui credincios. Nimeni nu este lipsit de acestea. Rugăciunea Tatăl Nostru acoperă în întregime păcatele minore din viața noastră cotidiană.

Dar există o condiție. Trebuie să rostim din toată inima „Și ne iartă nouă greșelile noastre precum și noi iertăm celor ce ne greșesc” (Matei 6:12). A ierta pe cineva care își cere iertare este același lucru cu milostenia, pomana. Este un gest născut din milă.

Noi dăruim, suntem miloși de fiecare dată când hrănim pe cei flămânzi, când îi îmbrăcăm pe cei nevoiași sau când îi vizităm pe cei bolnavi. De asemenea, suntem miloși, plini de compasiune și atunci când iertăm pe cineva care ne-a greșit. Suntem darnici și miloși atunci când corectăm pe cineva, dar și atunci când îi iertăm din toată inima.

A dori binele și a face bine celui care nu ți-a greșit cu nimic este un gest mic, nesemnificativ. Dar a iubi pe cel care te-a rănit este un gest plin de bunătate. A dori binele și a face bine celui care încă încearcă să te rănească este act al iubirii adevărate.

Dacă noi nu îi iertăm pe cei care ne cer iertare, să nu ne imaginăm că păcatele noastre sunt iertate.

 (Augustine – Îndreptarul)

Un răspuns personal Doamne, știu că iertarea este cheia vieții de credință. Voi învăța ce înseamnă iertarea cu adevărat? Doamne, ajută-mă să iert din toată inima.[1]


[1] Aceasta este o lucrare a Bisericii Elim, prin care dorim să îmbogățim timpul dumneavoastră de părtășie zilnică. Textul a fost tradus și adaptat în limba română cu scopul de a depăși barierele lingvistice, facilitând înțelegerea mesajului transmis de autor.