Grâul și Neghina

Octombrie 20

Când au răsărit firele de grâu şi au făcut rod, a ieşit la iveală şi neghina.

(Matei 13:26)

Când credința ta este supusă unor încercări, analizează situația în care te afli, din perspectiva inamicului tău. Să presupunem că ești pe cale să-ți pierzi slujba sau ești rănit, jignit; Cum procedezi în astfel de momente delicate? Cum te raportezi la astfel de oameni?

            Te poți considera și numi un creștin în adevărata valoare a cuvântului, dacă ești dispus să ierți tot ce ți s-a greșit și chiar să te rogi pentru persoana care a provocat tulburarea din viața ta. Sigur că nu te poate obliga nimeni să acționezi în acest fel. În Matei 13, cu versetul 25, în pilda Sa – „Pilda neghinei”, Isus spune următoarele: „Dar, pe când dormeau oamenii, a venit vrăjmaşul lui, a semănat neghină între grâu şi a plecat.”. În loc să pierzi timpul culegând neghina care năpădește cultura de grâu, Isus ne îndeamnă să le lăsăm să crească împreună, până la vremea secerișului. Altminteri, (dacă am interveni să scoatem afară buruienile dintre grâu), se prea poate să atingem și spicele de grâu bun, roditor, odată cu tăierea neghinei. Unșii Domnului nu dețin autoritatea de a-i forța pe cei din turma lor să facă binele sau să aleagă calea bună. Pot să îndrume, pot să vegheze pașii, pot să ajute… dar nu să impună. Dumnezeu Însuși spune: lasă-i să crească împreună.

            Așadar, când neghina din dreapta/din stânga ta te copleșește cu vorbe grele sau îți pricinuiește supărări greu de suportat, nu da bir cu fugiții, nu dispera. Nu vei găsi un alt oraș fără oameni răi, nu vei găsi o altă pădure fără uscăciuni. Când ai ocazia, spune-I lui Isus, plânge-te Lui. Așteaptă secerișul!

Hugh Latimer – Predici pline cu rod

Răspuns personal

Cea mai bună cale, întotdeauna e cea mai dificilă. Ne este în sânge să ne răzbunăm pe oamenii care ne fac și ne doresc răul. Cu mult mai greu este să așteptăm pentru ei pedeapsa Ta, Doamne! Ajută-mă să-mi potolesc mânia mea trecătoare și să las plata pentru destinul acestor răuvoitori, în brațele Tale!

Textul a fost tradus și adaptat în limba română, cu scopul de a depăși barierele lingvistice, facilitând înțelegerea mesajului transmis de autor.