Prieteni

Octombrie 2

Aşa este iubitul meu, aşa este scumpul meu, fiice ale Ierusalimului!  (Cântarea Cântărilor 5:16)

Dragostea este sentimentul cel mai puternic care sălăsluiește în sufletele noastre.  Suntem ceea ce iubim. Prietenia este relația de dragoste cu cel mai mare grad de pericol. Ea se bazează pe comunicare, în primul rând. La fel ca o boală a comunicării, nu putem relaționa pe deplin cu persoana pe care o numim „prietenă”/ „prieten”, decât dacă împărtășim cele mai bune calități ale mesajului.

            Nu toate iubirile sunt prietenii. Putem investi dragoste în cineva, fără a fi – la rândul nostru – iubiți la fel. Dacă ne confruntăm cu o dragoste neîmpărtășită, dragii mei, atunci nu este vorba de prietenie. Mulți tineri tind să-și investească dragostea în aspectul exterior (brandurile de firmă de exemplu, ori cele mai în trend coafuri). Aceste lucruri li se întâmplă celor care sunt neinițiați în tainele prieteniei, oameni ale căror judecată e încă în plină dezvoltare.

            O altă situație de prietenie neînțeleasă și înșelătoare stă între persoanele de sex opus. Acolo unde nu există o intenție de căsătorie nici în viitorul apropiat, nici în cel îndepărtat. Aceste relații reprezintă o umbră a ceea ce se poate numi „prietenie” sau „iubire” și de cele mai multe ori, nu fac altceva decât să-i tulbure și să-i dezamăgească pe cei ce se implică în ele.

            Unii, pur și simplu simt nevoia să iubească și să fie la rândul lor iubiți. Adesea, prea grăbiți în a avea o relație, investesc mult din propria persoană, fără a sta să examineze înainte caracterul și principiile celuilalt. Această neglijență din partea lor conduc situația la una extrem de încâlcită, una din care – la final – ies nesatisfăcuți, lipsiți de onoare și dezamăgiți de timpul irosit. În acest joc periculos, cel ce prinde devine cel prins. Își este milă de îmblânzitorul de șerpi, atunci când este mușcat de un șarpe?

Francis de Sales – O viață devotată

Răspuns personal:

Doamne, ar fi o greșeală imensă din partea mea să pariez pe sufletul meu pentru niște mize atât de infime. – Francis de Sales

Textul a fost tradus și adaptat în limba română, cu scopul de a depăși barierele lingvistice, facilitând înțelegerea mesajului transmis de autor.