Devoțiune bazată pe emoții

28 septembrie

Devoțiune bazată pe emoții

„Pomul bun nu poate face roade rele, nici pomul rău nu poate face roade bune.” (Matei 7:18)

Obiectul devoțiunii nu sunt lacrimile, suspinele sau bunăstarea spirituală. Multe persoane experimentează unele stări plăcute în devoțiune, însă continuă să trăiască în vicii. Devoțiunea lor nu este una autentică.

David a avut numeroase oportunități de a-l omorî pe Saul, însă i-a cruțat viața. Acest gest l-a atins adânc pe Saul, astfel încât l-a numit pe David copilul său, a plâns și i-a mulțumit. Dar în ciuda acestui moment puternic, inima lui Saul a rămas neschimbată, și nu s-a oprit din a-l urmări pe David, în încercarea de a-i lua viața.

În același fel, unii se gândesc la bunătatea lui Dumnezeu și la patimile Mântuitorului, iar inimile lor sunt atinse profund de prezența Domnului. Unii sunt copleșiți și răspund chiar prin lacrimi și rugăciuni. Curând însă, urmează o încercare – ce reacție diferită!

O ploaie de vară este trecătoare și nu are un impact major. Picăturile ei ating pământul, dar nu trec de acesta. Tot astfel este și cu lacrimile date de o emoție de moment; de multe ori, acestea nu reușesc să schimbe inima, ci doar o mișcă temporar. În ciuda entuziasmului de moment, acești oameni nu renunță la obiceiurile păcătoase. Ei nu vor accepta să îndure nici cea mai mică încercare de dragul lui Hristos, al Celui pentru care tocmai au vărsat lacrimi.

Aceste lucruri sunt riscante. Superficialitatea ne împiedică să fim pe deplin dedicați lui Dumnezeu. Devoțiunea autentică implică o voință constantă, hotărâtă și activă pentru a face ceea ce este plăcut în ochii Domnului. (Francis de Sales: O viață devotată)

Un răspuns personal

Doamne, ajută-mă să nu mă las purtat de emoții trecătoare. Te rog să mă faci un slujitor dedicat, iar pasiunea mea pentru Tine să fie autentică. Amin![1]


[1] Aceasta este o lucrare a Bisericii Elim, prin care dorim să îmbogățim timpul dumneavoastră de părtășie zilnică. Textul a fost tradus și adaptat în limba română cu scopul de a depăși barierele lingvistice, facilitând înțelegerea mesajului transmis de autor.