12 septembrie
Evitarea etichetării
„Când a văzut lucrul acesta, fariseul care-L poftise şi-a zis: «Omul acesta, dacă ar fi un proroc, ar şti cine şi ce fel de femeie este cea care se atinge de El: că este o păcătoasă».” (Luca 7:39)
Evită să numești pe cineva bețiv, chiar dacă s-a întâmplat să vezi acea persoană sub influența alcoolului. Abține-te de la a spune că cineva este un adulter, chiar dacă a fost prins în acest păcat. O singură întâmplare nu este suficientă pentru a marca viața unui om printr-o etichetă. O titulatură câștigată în acest sens se bazează pe un obicei, nu pe o observație singulară.
Chiar dacă o persoană s-a dedat viciilor pentru o perioadă îndelungată de timp, nu avem dreptul să o etichetăm. Fariseul a numit-o pe Maria Magdalena păcătoasă. Cu siguranță, aceasta fusese adâncită în păcat, însă acum lucrurile s-au schimbat. Ea s-a căit în mod sincer. Însuși Isus i-a luat apărarea. Puterea lui Dumnezeu este atât de mare încât poate transforma caracterul și trăirea cuiva. Cum putem noi fi siguri că cineva care a fost păcătos ieri este același astăzi? Nu trage niciodată concluzii bazându-te pe ziua de ieri!
Nu trebuie să găsim plăcere în greșelile altora, și nu trebuie să catalogăm o persoană prin prisma unei căderi. Iată o regulă pe care o poți urma: atunci când trebuie să condamni un viciu, evită să menționezi persoana în care s-a găsit acesta. Astfel, vei evita etichetarea. (Francis de Sales: O viață devotată)
Un răspuns personal
Doamne, iartă-mi acest păcat al etichetării! Ajută-mă să-mi iubesc aproapele, și să condamn păcatul pe care îl găsesc în el. Ferește-mă de a cataloga pe cineva în funcție de o greșeală comisă. În schimb, ajută-mă să mă rog pentru acea persoană. Amin![1]
[1] Aceasta este o lucrare a Bisericii Elim, prin care dorim să îmbogățim timpul dumneavoastră de părtășie zilnică. Textul a fost tradus și adaptat în limba română cu scopul de a depăși barierele lingvistice, facilitând înțelegerea mesajului transmis de autor.