Dorința umană de a cunoaște

6 septembrie

Dorința umană de a cunoaște

„Cine este ca Tine între dumnezei, Doamne? Cine este ca Tine minunat în sfinţenie, Bogat în fapte de laudă Şi făcător de minuni?” (Exod 15:11)

Omul a fost dintotdeauna mânat de dorința cunoașterii. Cu toate acestea, este cu neputință să Îl înțelegem pe Dumnezeu. Mintea umană nu este suficient de cuprinzătoare încât să Îl cunoască pe Dumnezeu pe deplin. Cu cât mai mult am încerca să găsim răspunsuri, cu atât mai departe de El ne-am simți.

Prezența și lucrarea Domnului ne depășesc abilitatea înțelegere. Putem doar să le acceptăm cu credință. Putem fi profund recunoscători pentru ele. Însă este imposibil să le cuprindem în totalitate, astfel încât să le putem descrie sau explica. De multe ori nu ne înțelegem propriile motivații și comportamente. Cum ne așteptăm, dar, să înțelegem gândurile Domnului?

Ne bucurăm de pâine fără a înțelege cum a crescut grâul din care este făcută. Savurăm apa când suntem însetați sau privim râul de pe malul său, fără a-i cunoaște sursa. Ne protejăm ochii de lumina puternică, astfel încât să putem distinge lucrurile în timpul zilei, însă nu avem idee câtă lumină cuprinde soarele.

Cu cât încercăm mai mult să Îl încadrăm pe Dumnezeu într-o definiție și să Îl cunoaștem pe deplin, cu atât mai mult ne îndepărtăm de El. (Pseudo-Macarie: Predici)

Un răspuns personal

Doamne, ne-ai înzestrat cu intelect. În mod natural, tindem să clasificăm lucrurile din jur. Dar îmi dau seama că atunci când vine vorba despre Tine, oricât aș citi sau studia, mintea mea nu Te poate cuprinde. Ajută-mă să Te caut din dorințe curate și să mă bucur de prezența Ta în viața mea și de fiecare lucru pe care mi-l descoperi despre Tine. Amin![1]


[1] Aceasta este o lucrare a Bisericii Elim, prin care dorim să îmbogățim timpul dumneavoastră de părtășie zilnică. Textul a fost tradus și adaptat în limba română cu scopul de a depăși barierele lingvistice, facilitând înțelegerea mesajului transmis de autor.